18 września 2013

KOTLETY Z KALAFIORA

10:56

Share it Please
Witajcie!

Dziś mam dla Was po raz kolejny propozycję jednego z szybszych dań wegetariańskich a mianowicie kotlety z kalafiora.

Na blogu znajdziecie już sporo różnych kotletów i placków wegetariańskich m.in. placki z brokułów, dyni, cukinii, z zielonego groszku oraz kotlety z kaszy gryczanej, kotlety sojowe itp.

Zapraszam na kolejny kotletowy wpis!

PS. Dziś wyjeżdżam na mini wakacje, więc kolejny wpis będzie dopiero w przyszłym tygodniu. Tymczasem możecie mnie śledzić na FB lub Instagramie.



Co będzie potrzebne na 10-12 kotletów?
 
-kalafior świeży lub mrożony- ok. 500g (same różyczki)
-jajko r.L
-mąka pszenna pełnoziarnista- 40g
-czosnek
-cebula
-sól, pieprz
-otręby/płatki owsiane/płatki migdałów/sezam do obtoczenia kotletów

Jak wykonać?
 
1.Kalafior oczyszczamy i gotujemy w małej ilości wody z dodatkiem mleka i soli.
2.Następnie, gdy jest już miękki rozdrabniamy go za pomocą tłuczka, studzimy.
3.Przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy mąkę, przesmażoną cebulkę z czosnkiem oraz przyprawy.
4.Formujemy płaskie lub okrągłe kotleciki panierujemy w wybranym przez nas dodatku (u mnie płatki owsiane) i smażymy na patelni teflonowej.
    Gotowe!
 
    Pozdrawiam Was,
    Beata