Witajcie!
Dziś mam dla Was po raz kolejny propozycję jednego z szybszych dań wegetariańskich a mianowicie kotlety z kalafiora.
Na blogu znajdziecie już sporo różnych kotletów i placków wegetariańskich m.in. placki z brokułów, dyni, cukinii, z zielonego groszku oraz kotlety z kaszy gryczanej, kotlety sojowe itp.
Zapraszam na kolejny kotletowy wpis!
PS. Dziś wyjeżdżam na mini wakacje, więc kolejny wpis będzie dopiero w przyszłym tygodniu. Tymczasem możecie mnie śledzić na FB lub Instagramie.
Co będzie potrzebne na 10-12 kotletów?
-kalafior świeży lub mrożony- ok. 500g (same różyczki)
-jajko r.L
-mąka pszenna pełnoziarnista- 40g
-czosnek
-cebula
-sól, pieprz
-otręby/płatki owsiane/płatki migdałów/sezam do obtoczenia kotletów
Jak wykonać?
1.Kalafior oczyszczamy i gotujemy w
małej ilości wody z dodatkiem mleka i soli.
2.Następnie, gdy jest już miękki rozdrabniamy go za pomocą tłuczka, studzimy.
3.Przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy mąkę, przesmażoną cebulkę z czosnkiem oraz przyprawy.
4.Formujemy płaskie lub okrągłe kotleciki panierujemy w wybranym przez nas dodatku (u mnie płatki owsiane) i smażymy na patelni teflonowej.
2.Następnie, gdy jest już miękki rozdrabniamy go za pomocą tłuczka, studzimy.
3.Przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy mąkę, przesmażoną cebulkę z czosnkiem oraz przyprawy.
4.Formujemy płaskie lub okrągłe kotleciki panierujemy w wybranym przez nas dodatku (u mnie płatki owsiane) i smażymy na patelni teflonowej.
Gotowe!
Pozdrawiam Was,
Beata