Dziś mam dla Was krótki post na temat mąki. Postanowiłam go dla Was zrobić, gdyż zauważyłam, że wiele osób rozróżnia jedynie niektóre rodzaje mąk a o typach już nie wspomnę.
Kiedyś sama nie widziałam różnicy pomiędzy typami tej samej mąki, ale teraz gdy spędzam w kuchni więcej czasu jestem bardziej świadoma ich zastosowania, no i zaczęłam również korzystać z mąk z innych gatunków zbóż i roślin, do czego Was również zachęcam.
A:Sylwia Ufnalska |
Mąką nazywamy produkt otrzymany poprzez odpowiednie drobienie ziarna. Za podstawę jej klasyfikacji uznano zawartość w niej soli mineralnej wyrażoną zawartością popiołu.
Mąkę można również podzielić ze względu na jej późniejsze wykorzystanie tzn. na mąki chlebowe i niechlebowe. Zerknijcie na schemat poniżej:
TYP MĄKI - CO TO JEST?
Przejdźmy zatem dalej, bo jeszcze nie odpowiedziałam Wam na główne pytanie a mianowicie czym są typy mąki.
Typ mąki określa się za pomocą zawartości popiołu w gramach na 100 kg mąki.
Jednak na opakowaniach mąki nie znajdujemy napisu typu: w 100 kg naszej mąki pszennej znalazło się 50g popiołu, dlaczego?
Dlatego, że liczbowy typ mąki to nic innego jak procentowa zawartość popiołu pomnożona przez 1000.
Dla przykładu: mąka pszenna typu 650, oznacza, że w owej mące znajdowało się ~0,65% popiołu.
PODZIAŁ MĄK CHLEBOWYCH (na podstawie: Polskie Normy: PN-A-74022:2003 Przetwory zbożowe):
Typy mąki pszennej według PN-A-74022:2003 (jest to oznaczenie Polskiej Normy, na zasadach której dokonano tej klasyfikacji):
- typ 450: tortowa, "pięćsetka" - zawartość popiołu do 0,50%
- typ 550: luksusowa - zawartość popiołu od 0,51% do 0,58%
- typ 650 - zawartość popiołu od 0,59% do 0,69%
- typ 750: chlebowa - zawartość popiołu od 0,70% do 0,78%
- typ 1050 - zawartość popiołu od 0,79% do 1,20%
- typ 1400: sitkowa - zawartość popiołu od 1,21% do 1,60%
- typ 1850: graham - zawartość popiołu od 1,61% do 2,00%
- typ 2000: razowa, śruta chlebowa - zawartość popiołu nie więcej niż 2,00%
Typy mąki żytniej według PN-A-74032:2002
- typ 500 - zawartość popiołu do 0,58%
- typ 720 - zawartość popiołu od 0,59% do 0.78%
- typ 1150 - zawartość popiołu od 0,79% do 1,31%
- typ 1400 - zawartość popiołu od 1,31% do 1,60%
- typ 2000 - zawartość popiołu nie więcej niż 2,00%
Typy mąki makaronowej uzyskiwanej z przemiału pszenicy twardej według PN-92/A-74021:
- semolina - zawartość popiołu nie więcej niż 0,90%
- typ 950 - zawartość popiołu nie więcej niż 0,95%
- typ 1750 - zawartość popiołu nie więcej niż 1,75%
MĄKI NIECHLEBOWE:
Wyróżnia się tu:
-mąkę owsianą
-mąkę jęczmienną
-mąkę gryczaną
-mąkę ryżową
-mąkę kukurydzianą, itp.
Być może ten post okaże się dla Was pomocny a ja będę miała wszystkie potrzebne mi informacje w jednym miejscu.
Pozdrawiam Was,
Beata
___________________________________________________
LITERATURA: