17 września 2013

MĄKA- TYPY I RODZAJE

11:26

Share it Please
Witajcie!

Dziś mam dla Was krótki post na temat mąki. Postanowiłam go dla Was zrobić, gdyż zauważyłam, że wiele osób rozróżnia jedynie niektóre rodzaje mąk a o typach już nie wspomnę. 
Kiedyś sama nie widziałam różnicy pomiędzy typami tej samej mąki, ale teraz gdy spędzam w kuchni więcej czasu jestem bardziej świadoma ich zastosowania, no i zaczęłam również korzystać z mąk z innych gatunków zbóż i roślin, do czego Was również zachęcam.

A:Sylwia Ufnalska
Na początek dla wszystkich moich bardziej wymagających czytelników napiszę czym jest dokładnie mąka.

Mąką nazywamy produkt otrzymany poprzez odpowiednie drobienie ziarna. Za podstawę jej klasyfikacji uznano zawartość w niej soli mineralnej wyrażoną zawartością popiołu.

Mąkę można również podzielić ze względu na jej późniejsze wykorzystanie tzn. na mąki chlebowe i niechlebowe. Zerknijcie na schemat poniżej:


TYP MĄKI - CO TO JEST?

Przejdźmy zatem dalej, bo jeszcze nie odpowiedziałam Wam na główne pytanie a mianowicie czym są typy mąki.

Typ mąki określa się za pomocą zawartości popiołu w gramach na 100 kg mąki. 

Jednak na opakowaniach mąki nie znajdujemy napisu typu: w 100 kg naszej mąki pszennej znalazło się 50g popiołu, dlaczego?

Dlatego, że  liczbowy typ mąki to nic innego jak procentowa zawartość popiołu pomnożona przez 1000.

Dla przykładu: mąka pszenna typu 650, oznacza, że w owej mące znajdowało się ~0,65% popiołu.


PODZIAŁ MĄK CHLEBOWYCH (na podstawie: Polskie Normy: PN-A-74022:2003 Przetwory zbożowe):

Typy mąki pszennej według PN-A-74022:2003 (jest to oznaczenie Polskiej Normy, na zasadach której dokonano tej klasyfikacji):
  • typ 450: tortowa, "pięćsetka" - zawartość popiołu do 0,50%
  • typ 550: luksusowa - zawartość popiołu od 0,51% do 0,58%
  • typ 650 - zawartość popiołu od 0,59% do 0,69%
  • typ 750: chlebowa - zawartość popiołu od 0,70% do 0,78%
  • typ 1050 - zawartość popiołu od 0,79% do 1,20%
  • typ 1400: sitkowa - zawartość popiołu od 1,21% do 1,60%
  • typ 1850: graham - zawartość popiołu od 1,61% do 2,00%
  • typ 2000: razowa, śruta chlebowa - zawartość popiołu nie więcej niż 2,00%

Typy mąki żytniej według PN-A-74032:2002
  • typ 500 - zawartość popiołu do 0,58%
  • typ 720 - zawartość popiołu od 0,59% do 0.78%
  • typ 1150 - zawartość popiołu od 0,79% do 1,31%
  • typ 1400 - zawartość popiołu od 1,31% do 1,60%
  • typ 2000 - zawartość popiołu nie więcej niż 2,00%

Typy mąki makaronowej uzyskiwanej z przemiału pszenicy twardej według PN-92/A-74021:
  • semolina - zawartość popiołu nie więcej niż 0,90%
  • typ 950 - zawartość popiołu nie więcej niż 0,95%
  • typ 1750 - zawartość popiołu nie więcej niż 1,75%


MĄKI NIECHLEBOWE:

Wyróżnia się tu:

-mąkę owsianą
-mąkę jęczmienną
-mąkę gryczaną
-mąkę ryżową
-mąkę kukurydzianą, itp.

Być może ten post okaże się dla Was pomocny a ja będę miała wszystkie potrzebne mi informacje w jednym miejscu.

Pozdrawiam Was,
Beata

___________________________________________________
LITERATURA:

Danuta Kołożyn-Krajewska,Tadeusz Sikora: Towaroznawstwo Żywności

Polskie Normy: PN-A-74022:2003 Przetwory zbożowe