Witajcie!
Po ostatnich zakupach na targu zaopatrzyliśmy naszą
lodówkę w mnóstwo sezonowych warzyw m.in. w dynię, z której przygotowaliśmy
bardzo dobry krem. Jednak przeceniliśmy nasze zdolności jedzeniowe i
sporo dyni zostało, skąd inąd wziął się właśnie poniższy pomysł na
wykorzystanie resztek.
Fantazja na temat placków dyniowych jest zlepkiem różnych
przepisów, które do tej pory widziałam.
Co będzie potrzebne? (przepis na 3-4 osoby)
-dynia- ok. 500g po obraniu
-mąka ziemniaczana- ok. pół szklanki (ilość te można
zwiększyć w razie, gdyby okazało się, że dynia puści za dużo soków)
-jajo
-sól, pieprz, curry
-ew. olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Wystarczy obrać dynię ze skóry i oczyścić z miąższu, po czym
zetrzeć ją na tarce o dużych otworach. Następnie przełożyć wszystko do miski,
wsypać mąkę, wbić jajko, przyprawić i dobrze wymieszać.
Placki wystarczy już tylko
obsmażyć z dwóch stron na złoty kolor i gotowe!!
Smaczne, szybkie i pożywne : )
Pozdrawiam
Beata