20 września 2012

PLACKI Z DYNI PO MOJEMU!

17:59

Share it Please


Witajcie!

Po ostatnich zakupach na targu zaopatrzyliśmy naszą lodówkę w mnóstwo sezonowych warzyw m.in. w dynię, z której przygotowaliśmy bardzo dobry krem. Jednak przeceniliśmy nasze zdolności jedzeniowe i sporo dyni zostało, skąd inąd wziął się właśnie poniższy pomysł na wykorzystanie resztek.
Fantazja na temat placków dyniowych jest zlepkiem różnych przepisów, które do tej pory widziałam.

Co będzie potrzebne? (przepis na 3-4 osoby)
-dynia- ok. 500g po obraniu
-mąka ziemniaczana- ok. pół szklanki (ilość te można zwiększyć w razie, gdyby okazało się, że dynia puści za dużo soków)
-jajo
-sól, pieprz, curry
-ew. olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Wystarczy obrać dynię ze skóry i oczyścić z miąższu, po czym zetrzeć ją na tarce o dużych otworach. Następnie przełożyć wszystko do miski, wsypać mąkę, wbić jajko, przyprawić i dobrze wymieszać. 



Placki wystarczy już tylko obsmażyć z dwóch stron na złoty kolor i gotowe!!
Smaczne, szybkie i pożywne : )

Pozdrawiam
Beata