6 grudnia 2015

DESERY BEZ CUKRU #2

13:13

Share it Please

Witajcie kochani!
Już dawno temu miałam napisać dla Was przepisy na ciasta bez cukru, ale kilka rzeczy skutecznie mi to utrudniało. Okres przed świąteczny jest dość gorący, cały czas coś się dzieje, a dodatkowo jutro wybieramy się z Becią do Naszej Szkoły Podstawowej, by porozmawiać z dziećmi o zdrowym odżywieniu. Cieszymy się na tę wizytę, bo to już tyle lat, odkąd ostatni raz byłyśmy w tych murach :D. Ponadto jest to dla Nas nowe doświadczenie, które myślę, będziemy wspominać przed długi  czas. Ale do rzeczy, czas na przepisy!




PTASIE MLECZKO Z POMARAŃCZOWYM TWAROŻKIEM (4 sztuki)

Ptasie mleczko z twarożkiem pomarańczowym
- jogurt naturalny 250 g
- 1 szklanka mleka
- 2,5 łyżki miodu
- 2 pomarańcze
- starta skórka pomarańczowa
- 200 g chudego twarogu
- 2 łyżki żelatyny
- 3/4 szklanki gorącej, przegotowanej wody 


Do jogurtu (200g) naturalnego wymieszanego z mlekiem, 2 łyżkami miodu i skórką z jednej pomarańczy (można dodać również wanilię) , dodajemy ostygniętą żelatynę (2 łyżki rozrobione w 3/4 szklanki wody). Mieszamy energicznie przez chwilę, by nie powstały niepotrzebne grudki, a potem rozlewamy do szklanek i wkładamy do lodówki na około godzinę - aż ptasie mleczko stężeje.

W czasie, gdy Nasz krem tężeje w lodówce, możemy przygotować twarożek pomarańczowy. Wystarczy chudy twaróg, 2 obrane i pokrojone pomarańcze, pół łyżki miodu, 50 g jogurtu naturalnego- zmiksować w blenderze. Ewentualnie do gotowego twarogu, można dodać garść wiórków kokosowych lub pokrojonych orzechów - wtedy masa będzie bardziej chrupiąca :D.

Na stężałe ptasie mleczko wykładamy pomarańczowy twarożek i ozdabiamy listkiem mięty lub skórką pomarańczową. Gotowe!



A'LA SERNIK NA ZIMNO NA GRYCZANYM SPODZIE


Sernik na zimnona gryczanym spodzieSernik na zimno w moim wykonaniu, to coś przypominające ptasie mleczko, które szerzej opisałam wyżej :D

- jogurt naturalny 250 g
- szklanka mleka
- skórka z jednej pomarańczy
- 2 łyżki żelatyny
- 3/4 szklanki gorącej, przegotowanej wody
- 2 łyżki miodu
- 1,5 szklanki mąki gryczanej (jeśli ktoś nie przepada za jej smakiem, polecam mąkę pszenną pełnoziarnistą)
- 2 żółtka
- 2 łyki oliwy
- pół szklanki wody mineralnej

Na początku przygotowujemy spód do ciasta - do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, oliwę oraz trochę wody mineralnej (dodajmy więcej, jeśli ciasto nadal jest zbyt suche i nie chce się związać), wyrabiamy ciasto i formujemy kulkę. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, a foremkę (średnica 18 cm, ale może być większa)  wyklejamy ciastem, tak jak na tartę, czyli zarówno dół jaki i boki, a widelcem robimy małe ślady, by ciasto nie urosło. Pieczemy przez około 20 minut. Zostawiamy do ostygnięcia.
Sernik na zimnona gryczanym spodzie
Czas na krem!

Do jogurtu (200g) naturalnego wymieszanego z mlekiem, 2 łyżkami miodu i skórką z jednej pomarańczy (można dodać również wanilię), dodajemy ostygniętą żelatynę (2 łyżki rozrobione w 3/4 szklanki wody). Mieszamy energicznie i wylewamy na ostygnięty ciasto. Wkładamy na 2 godziny do lodówki, choć ja dla pewności zostawiłam na całą noc :P. Podajemy z masą owoców, kremem z owocowym, konfiturą - z czym tylko nam przyjdzie do głowy. 


Wesołych mikołajek!
Patrycja