Dzisiaj trochę w innym wydaniu, nie bez powodu wybrałam też taki tytuł. Ostatnio bardzo dużo piszemy o właściwościach warzyw, owoców i ich wpływie na nasze zdrowie. Niestety wszystko pojawia się w innych miejscach niż na naszym blogu. I myślę, że to duża strata, którą należy jak najszybciej nadrobić. Na dziś wybrałam jarmuż, zachwyciłam się nim stosunkowo niedawno, początkowo odpychał mnie jego "brokułowy" smak. Oczywiście brokuły jadam, ale w zdecydowanie mniejszych ilościach niż to było wcześniej- strasznie mi się "przejadły", a jarmuż trochę mi je przypominał :P. Jednak przekonałam się i teraz nie potrafię bez niego żyć, dodaję go do wielu potraw i jem na surowo. Garść newsów.....
Jarmuż znany jest od najdawniejszych lat, uprawiali go starożytni Grecy i Rzymianie, a od XV wieku uprawiany również w Polsce - i całe szczęście! Uważany jest za wartościowe warzywo, często określane jako superfood. Jarmuż należy do rodziny kapustnych, która przede wszystkim charakteryzuje się:
- dużą zawartością składników odżywczych, które dobrze wpływają na nasze zdrowie
- niską kalorycznością
Jarmuż stanowi najlepsze źródło mikro i makroelementów oraz witamin ze wszystkich roślin kapustnych, to przede wszystkim potas, wapń, żelazo, betakaroten, witaminę B1, B6, C, E, K, PP i wiele innych. Spożywanie tej rośliny poprawia stan naszego układu krwionośnego, dobrze wpływa na zmniejszenie objawów alergii i astmy, a także wzmacnia wzrok, nerki, żołądek.
Ciekawostka!
JARMUŻ SUPERFOOD |
Dzisiaj zrobiłam sobie koktajl z jarmużem i bananem
- garść liści jarmużu
- jeden banan
- łyżka miodu
- 100 g jogurtu naturalnego
- 100 ml mleka
Wszystkie składniki miksujemy do momentu uzyskania gładkiej konsystencji :D I tyle, szybko a co najważniejsze - ZDROWO. Warto urozmaicić swoją dietę w wartościowe produkty, bo z pewnością zyskamy a nie stracimy i nasz organizm nam się odwdzięczy!
Pozdrawiam Was,
Patrycja
BIAŁY KOT |
Źródło:
http://www.inhort.pl/files/nowosci_warzywnicze/2010/tom_51/nw51_6.pdf