12 listopada 2015

PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM

10:24

Share it Please
Witajcie kochani!
Ostatnio obiecywałyśmy przepis na pulpeciki, więc nie może być inaczej :D. Naprawdę są przepyszne, ja - osoba, która nie przepada za mięsem, byłam w siódmym niebie!


Składniki na 4 porcje:

-mięso wołowe- 500g
-jajko
-natka pietruszki
-czosnek-3 ząbki
-cebula
-marchew
-pietruszka
-pomidory w puszcze- 2 opakowania
-oliwa z oliwek-łyżka
-sól, pieprz, bazylia, oregano, odrobina cukru/ksylitolu

Przygotowanie:

1. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy do niego jajko, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną drobno natkę pietruszki, odrobinę soli, pieprzu. Następnie całość wyrabiamy, przykrywamy miskę i odkładamy na chwilę do lodówki, by smaki się przenikły.

2. Obraną marchew i pietruszkę kroimy na mniejsze kawałki (najlepiej na półtalarki). Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, następnie podsmażamy na patelni. Czosnek (2 ząbki) obieramy, przeciskamy przez praskę i dodajemy do smażącej się cebuli. Dodajemy marchewkę, pietruszkę, chwilę przesmażamy, całość zalewamy gorącą wodą, tak by przykryła warzywa. Dodajemy odrobinę soli, pieprzu, cukru, bazylii oraz oregano, przykrywamy garnek. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 15-20 min. Następnie całość miksujemy na krem.

3. Mięso wyjmujemy z lodówki. Formujemy z niego małe kulki (wielkości piłki do ping ponga). Wrzucamy na gotujący się krem, przykrywamy. Po ok. 20 min wyjmujemy jedną kulkę mięsa i sprawdzamy czy jest ugotowana, jeśli tak, to nasze danie jest już gotowe :)

Smacznego!

Pozdrawiamy Was cieplutko,
Patrycja i Beata