Ostatnio pytałam się Was, czy chcecie przepis na krewetki, które robiłyśmy podczas pobytu na Teneryfie, jednak na dniach (już w domu) zrobiłyśmy trochę udoskonaloną wersję (tak samo ostrą), dlatego podajemy już ten nowy. W sumie różni się on tym od tego pierwotnego, że dodałyśmy szpinak i oliwki, ale danie jest naprawdę wyśmienite :D.
Składniki na 4 porcje:
-krewetki tygrysie 250g - użyłam już obranych, mrożonych
-makaron spaghetti sepia lub razowy- 200g
-masło- jest najlepsze do krewetek, ale oczywiście można je zastąpić jakimś innym tłuszczem nienasyconym, czyli oliwą np. smakową z chili lub czosnkiem
Marynata do krewetek:
-wino białe-pół szklanki
-sok z 1 cytryny
-sambal (najostrzejszy, z czarną etykietą)- pół łyżeczki (w pierwotnej wersji użyłyśmy papryczek chili, regionalnych z wysp Kanaryjskich - po prostu ogień)
-natka pietruszki
-czosnek- 2 ząbki
-sól
Sos:
-szpinak baby- 400g
-oliwki czarne- 100g
-cebula- średnia
-czosnek-2 ząbki
-pomidory- 4 szt
-sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Krewetki rozmrażamy, następnie przekładamy je do małej miski i dodajemy pozostałe składniki na marynatę- wino, sok z cytryny, sambal, poszatkowany pęczek natki pietruszki, rozdrobniony czosnek oraz szczyptę soli. Mieszamy wszystko i wkładamy na ok. 1h do lodówki, żeby smaki się przegryzły.
2. W rondlu rozpuszczamy odrobinę masła i podsmażamy na nim pokrojoną drobno cebulę, pod koniec smażenia dodajemy pokrojony czosnek (uważajcie, by go nie przypalić, bo zgorzknieje).
Pomidory nacinamy lekko i zalewamy wrzątkiem, po ok. 1 min zdejmujemy z nich skórę, kroimy w kostkę i dodajemy do podsmażonej cebuli i czosnku. Całość lekko doprawiamy solą i pieprzem i dusimy.
3. Oliwki kroimy w krążki, dodajemy do sosu. Szpinak myjemy, odcinamy zbyt długie łodyżki i również wrzucamy do garnka. Dusimy, aż pomidory się całkowicie rozpadną a szpinak zmięknie.
4. Gdy krewetki się już przegryzą rozpuszczamy na patelni odrobinę masła, rozgrzewamy i wrzucamy lekko odsączone z marynaty krewetki (marynaty nie wylewamy, przyda nam się do podlewania krewetek). Smażymy chwilę, lekko podlewając całość marynatą.
5. W czasie, gdy zajmujemy się krewetkami warto zacząć gotować już makaron, by całość była gotowa w tym samym czasie :)
6. Nasze danie podajemy z makaronem ugotowanym al dente, polanym sosem pomidorowym ze szpinakiem i oliwkami a na wierzch układamy podsmażone krewetki.
Smacznego!