7 lutego 2015

OMLET Z NIESPODZIANKĄ

16:02

Share it Please
Witajcie!
Wczorajszy spontaniczny wpis na FB cieszył się dużym zainteresowaniem, więc czym prędzej postanowiłam napisać dla Was nowy post z przepisem. I oto on :D.




SKŁADNIKI (na 2-3 omlety, podaję składniki na rodzinny obiad, oczywiście można zmniejszyć proporcje według własnych potrzeb)

- 4 jajka
- łyżka mąki pełnoziarnistej
- pieprz, sól, 
- czerwona papryka 
- opakowanie roszponki
-5-6 suszonych pomidorów
- pół pakowania serka typu włoskiego
- pół opakowania tuńczyka w kawałkach
- kilka czarnych oliwek
- winegret (3 łyżki oliwy, łyżeczka musztardy, łyżeczka octu winnego, łyżeczka miodu - najlepiej zrobić to w szczelnym opakowaniu i dynamicznie wstrząsając do momentu połączenia się składników) lub olej smakowy

Przygotowanie omletów z pewnością nie będzie problemem. Jest to prosta potrawa, choć trzeba pamiętać o paru ważnych rzeczach. Na samym początku oddzielamy białko od żółtka, przy czym to pierwsze ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy żółtka, mąkę, przyprawy i pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę (pół papryki wystarczy). Smażymy na odrobinie oleju, z dwóch stron. W zależności od wielkości naszej patelni, wyjdą 2 lub 3 omlety.

Do roszponki dodajemy pokrojoną w kostkę zarówno czerwoną paprykę, jak i suszone pomidory, następnie tuńczyka, oliwki. Wszystko posypujemy pokrojonym serkiem typu włoskiego i polewamy winegretem.

Na przygotowanych omletach układamy nas sałatkę. Ewentualnie całość można wzbogacić sosem czosnkowym, kiełkami i prażonymi ziarnami dyni.

SMACZNEGO!


Pozdrawiam Was,
Patrycja