24 stycznia 2015

PIECZONY ŁOSOŚ Z JARMUŻEM

16:24

Share it Please
Witajcie!

Dziś mam dla Was przepis na pyszne i proste danie. Zrobi je praktycznie każdy, a smak pozostanie na długo w naszej pamięci.



Składniki na 2 porcje:

-łosoś świeży, filet-200g
-jarmuż- garść lub dwie
-pomarańcza - średniej wielkości
-mix sałat
-rodzynki- 2 łyżki
-winegret
-mieszanka przypraw: imbir, chili, kardamon, szczypta cukru
-opcjonalnie sól i pieprz
-oliwa smakowa - chili


Przygotowanie:

1. Łososia pozbawiamy skóry, jeśli to konieczne a następnie przekrawamy na 2 części.
2. Przyprawiamy lekko, do smaku.
3. Przygotowujemy blaszkę, układamy na niej jarmuż, skrapiamy oliwą smakową, następnie układamy łososia. Polewamy go sokiem wyciśniętym z połowy pomarańczy. Drugą część pomarańczy kroimy w plastry i układamy na jarmużu.
4. Pieczemy w piekarniku ok. 15 min, kontrolując stopień wysmażenia ryby. W połowie pieczenia przewracamy ją na drugą stronę.
5. Podajemy z miksem sałat z winegretem i rodzynkami.



Gotowe! Smaczne i proste : ) Dajcie znać, gdy zrobicie sobie takie danie w domu : )

Pozdrawiam Was,
Patrycja