Niestety dopadło mnie przeziębienie i muszę leżeć w łóżku, choć bardzo tego nie lubię. Jednak jest dobra strona tego nieplanowanego odpoczynku, mianowicie mogę nadrobić blogowe zaległości. Tym razem naleśniki pełnoziarniste prezentowane ostatnio na FB :D. Zapraszam!
Składniki na krem czosnkowy:
- 200g chudego twarogu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- pieprz, sól
- ewentualnie oliwa z oliwek do smaku
Przygotowanie kremu czosnkowego:
1. Do blendera wkładamy twaróg, jogurt, dwa wyciśnięte ząbki czosnku, ewentualnie dodajemy również odrobinę oliwy z oliwek do smaku. Wszystko miksujemy na gładką masę i na sam koniec dodajemy przyprawy : sól, pieprz - wszystko razem mieszamy.
Składniki potrzebne do zrobienia 6-8 naleśników:
mąka pszenna pełnoziarnista - szklanka
-mleko 2% - szklanka
-woda mineralna- szklanka
-jajko
-olej rzepakowy- łyżeczka
-szczypta soli
Dodatkowo potrzebny będzie:
- jeden owoc kaki
- sałata rzymska (opcjonalnie)
Przygotowanie naleśników
1. Do miski wbijamy jajko, miksujemy z mlekiem i szczyptą soli, następnie dodajemy wodę mineralną, potem mąkę. Całość dokładnie miskujemy, na koniec wlewając olej rzepakowy.
2. Rozgrzewamy dobrze patelnię i smażymy na niej naleśniki na złoty kolor.
3. Gotowe naleśniki smarujemy przygotowanym wcześniej kremem czosnkowym, następnie układamy liść sałaty i pokrojony w słupki owoc kaki (na środku,przez całą średnicę koła, tak by można było zwinąć w rulon)
4. Zwinięty w rulon naleśnik można pokroić na mniejsze kawałki i maczać w sosie czosnkowym - idealne na imprezy :D
Dobrze smakuje z różnymi sosami, np. czosnkowym - przepis tutaj
Pozdrawiam Was,
Patrycja