niestety pogoda nas dzisiaj nie rozpieszcza, jednak ciepła, warzywna jaglanka każdego postawi na nogi, nawet największego śpiocha. Dzisiaj w wersji wytrawnej z warzywami, a jutro coś na podwieczorek, bądź śniadanie, czyli na słodko.
Kasza jaglana z warzywami (2 porcje)
- 1 czerwona papryka
- pół opakowania mrożonej zielonej fasolki szparagowej (200g)
- woreczek kaszy jaglanej (100g przed ugotowaniem)
- przyprawy (sól, pieprz, bazylia)
- olej rzepakowy – łyżka
-jogurt naturalny – 2 łyżki
1.Na rozgrzany olej rzepakowy wrzucamy podgotowaną kaszę jaglaną, lekko zasmażamy.
2.Paprykę kroimy w kostkę, fasolkę blanszujemy i dodajemy do kaszy. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu, podlewając odrobiną wody lub bulionu.
3.Przyprawiamy całość szczyptą soli, pieprzu, bazylii.
4.Gdy całość będzie już miękka a smaki się przenikną, ściągamy garnek z palnika i dodajemy jogurt naturalny - mieszamy.
Całość można wzbogacić o inne warzywa np. czosnek, cebulę...
1.Na rozgrzany olej rzepakowy wrzucamy podgotowaną kaszę jaglaną, lekko zasmażamy.
2.Paprykę kroimy w kostkę, fasolkę blanszujemy i dodajemy do kaszy. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu, podlewając odrobiną wody lub bulionu.
3.Przyprawiamy całość szczyptą soli, pieprzu, bazylii.
4.Gdy całość będzie już miękka a smaki się przenikną, ściągamy garnek z palnika i dodajemy jogurt naturalny - mieszamy.
Całość można wzbogacić o inne warzywa np. czosnek, cebulę...
Pozdrawiam Was,
Patrycja