13 listopada 2014

KASZA JAGLANA NA SŁODKO

10:02

Share it Please
Witajcie,

tak jak zapowiadałyśmy dziś prezentujemy Wam prosty, smaczny i szybki w wykonaniu przepis na jaglankę na słodko, zapraszamy :)



Składniki na 2 porcje:

-kasza jaglana- 100g przed ugotowaniem
-banan
-wiórki kokosowe- 2-3 łyżki + 1 łyżka podsmażonych na suchej patelni
-miód lub inne słodzidło
-mleko 2%- ok. 150 ml

Przygotowanie:

1. Do garnka wlewamy ok. 150 ml wody oraz mleko. Dodajemy miód, rozpuszczamy. Następnie dosypujmy wypłukaną i przelaną gorącą wodą kaszę jaglaną. Gotujemy na małym ogniu.
2. Gdy kasza wchłonie prawie cały płyn dodajemy wiórki kokosowe, mieszamy. Jeszcze chwilę gotujemy.
3. W miseczkach/szklankach układamy składniki warstwowo (możecie również pokroić banana na mniejsze kawałki i wymieszać go po prostu z kaszą) tzn. część kaszy jaglanej, następnie pokrojony w plastry banan, pozostałą część kaszy jaglanej i posypujemy całość podsmażonymi na  suchej patelni wiórkami.


To wszystko :) Idealny deser albo śniadanie dla miłośników słodkich smaków o poranku :)

Pozdrawiam Was,
Beata