Witajcie,
za oknem coraz chłodniej, ciemniej, sezon przeziębień w pełni, więc pasta porowo-cebulowa będzie jak znalazł : )
Zapraszam na przepis i od razu przepraszam za jakość zdjęcia. Niestety ostatnie poranki były bardzo pochmurne i trudno robić zdjęcia w taką pogodę. Smak pasty na pewno Wam to wynagrodzi!
Składniki:
-por średniej wielkości- biała część
-cebula- średnia
-olej rzepakowy- łyżka
-twaróg chudy- 200g
-jogurt naturalny-łyżka
-pieprz, szczypta soli
Przygotowanie:
1. Por myjemy i kroimy w krążki (niezbyt grube). Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
2. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim por i cebulę, następnie przykrywamy patelnię i chwilę dusimy, aż warzywa zmiękną. Zdejmujemy z palnika i studzimy.
3. Do kielicha blendera wrzucamy twaróg, łyżkę jogurtu i wystudzone warzywa. Całość miksujemy, następnie doprawiamy do smaku odrobiną soli i pieprzu.
4. Przekładamy do naczynia i schładzamy.
Gotowe :)
Idealna do kanapek, ale i do maczania słupków warzyw : )
Polecam!
Trzymajcie się ciepło,
Beata