3 października 2014

PROPOZYCJE JESIENNO-ZIMOWYCH ŚNIADAŃ

18:46

Share it Please
Witajcie :)

Ostatnio na facebooku zadecydowaliście o czym chcielibyście przeczytać. Bezapelacyjnie wygrał temat dzisiejszego posta, jako następne zaprezentuję Wam rolę dietetyka w leczeniu zaburzeń odżywiania a potem w depresji.

No to zaczynamy :)

"Snow Scene at Shipka Pass 1" by Psy guy - Praca własna. Licensed under Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 via Wikimedia Commons - KLIK

Śniadania jak już pewnie wiecie to bardzo ważny moment każdego dnia. Dają nam energię do pracy, wprawiają w ruch cały organizm, ale również pozwalają na chwilę się zatrzymać o poranku i zaplanować sobie dzień.
Dlatego ważne byście o nim nie zapominali. Nawet jeśli wolicie pospać chwilę dłużej to przygotujcie sobie coś wieczorem i zabierzcie ze sobą do pracy/szkoły.

Dziś mam dla Was kilka propozycji śniadań, które z powodzeniem wykorzystacie w zimniejszych miesiącach roku, gdyż z reguły są one podawane na ciepło.
"Na ciepło" oznacza proces gotowania, ale nie martwcie się, zawsze możecie to zrobić wieczorem a rano szybko odgrzać. Ja tak często robiłam, gdy miałam zajęcia od samego rana.

Napiszcie mi w komentarzach, co Wy jecie w zimniejsze dni :)

Propozycja nr 1: Jaglanka na słodko

Wartość energetyczna [kcal]
Białko [g]
Tłuszcz [g]
Węglowodany [g]
344
11
10
57

Składniki:

-kasza jaglana- 40g ( 3 pełne łyżki)
-mleko spożywcze 1,5%-150ml
-żurawina suszona-15g (pełna łyżka)
-migdały, płatki-10g (łyżka)
-jabłko- 150g (małe)
-cynamon- do smaku

Przygotowanie:

1. Kaszę jaglaną płuczemy, następnie przelewamy gorącą wodą. Gotujemy w mleku do miękkości.
2. Gdy kasza będzie już prawie gotowa dodajemy do niej umyte, obrane i starte na tarce jabłko. Następnie dorzucamy pozostałe składniki i całość mieszamy.
3. Gotujemy jeszcze przez chwilę, aż jabłko się rozpadnie.
4. Posypujemy cynamonem.

Propozycja nr 2: Placek owsiany z gruszką i miodem z nutą cynamonu

Wartość energetyczna [kcal]
Białko [g]
Tłuszcz [g]
Węglowodany [g]
343
15
8
52

Składniki:

-płatki owsiane zwykłe- 40g (4 łyżki)
-jajko kurze r.L + dodatkowe białko z 2 jaja
-gruszka-120g (mała)
-miód pszczeli- 12g (łyżeczka)
-cynamon- szczypta

Przygotowanie:

1. Płatki owsiane zalewamy gorącą wodą i moczymy przez ok. 5 min. Po tym czasie odcedzamy.
2. Jajko rozdzielamy, osobno białko i żółtko.
3. Żółtko mieszamy z płatkami owsianymi, miodem i obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki gruszką.
4. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie mieszamy je za pomocą łyżki z drugą masą, dodajemy cynamon,
5. Pieczemy w piekarniku (180 st.C) lub na patelni (bez tłuszczu) do zrumienienia. 

Kolejna propozycja jest dla osób, które preferują niesłodkie śniadania. Wielu osobom taki pomysł wczesną porą może wydać się dziwny, ale syci na długo, zapewniam :) 

Propozycja nr 3: Pęczak z warzywami korzeniowymi i suszonymi pomidorami

Wartość energetyczna [kcal]
Białko [g]
Tłuszcz [g]
Węglowodany [g]
333
7
13
46
Składniki:

-kasza jęczmienna pęczak- 50g (3 czubate łyżki)
-pomidory suszone (takie nie z zalewy)- 30 g (4 sztuki)
-marchew- 50g (średnia)
-pietruszka, korzeń- 50g 
-natka pietruszki- łyżka poszatkowanej
-masło extra- łyżka
-szczypta soli, ziele angielskie, liść laurowy

Przygotowanie:

1. Warzywa korzeniowe myjemy, obieramy i kroimy w małą kostkę.
2. Kaszę jęczmienną zalewamy wodą, tak by ją pokrywała. Gotujemy razem z przyprawami.
3. Do gotującej się kaszy dodajemy pokrojone warzywa i całość gotujemy, aż będą miękkie.
4. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojone drobno suszone pomidory oraz "wkręcamy" masło.
5. Posypujemy poszatkowaną natką pietruszki.

Propozycja nr 4: Kanapka po wiejsku

Wartość energetyczna [kcal]
Białko [g]
Tłuszcz [g]
Węglowodany [g]
319
20
7
43
Składniki:

-pumpernikiel- 80g (2 kromki)
-wędlina z piersi kurczaka- 40g (2 plastry)
-jajko kurze r.L
-ogórek kiszony-50g (mały)


Propozycja nr 5: Jajecznica z pieczarkami i grahamką

Wartość energetyczna [kcal]
Białko [g]
Tłuszcz [g]
Węglowodany [g]
353
19
16
32
Składniki:

-grahamka- 60g (mała)
-jajko kurze r.L- 2 szt
-pieczarki-50g (2-3 szt)
-olej rzepakowy- 5g (łyżeczka)
-szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie:

1. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry.
2. Na patelni rozgrzewamy olej, dokładamy pieczarki i lekko przesmażamy. Nadmiar płynów (ewentualna woda z pieczarek i tłuszcz) można odlać.
3. Na patelnię wbijamy jaja, przyprawiamy i podsmażamy do ścięcia.
4. Podajemy z grahamką.

Na cieplejsze, jesienne dni takie jak dziś można pokusić o jogurtowe śniadanie :)

Propozycja nr 6: Bakaliowy zawrót głowy

Wartość energetyczna [kcal]
Białko [g]
Tłuszcz [g]
Węglowodany [g]
388
14
11 55
Składniki: 

-jogurt naturalny-180g (mały kubek)
-żurawina suszona-20g (2 płaskie łyżki)
-morele suszone-20g (2 szt)
-płatki owsiane-20g (2 łyżki)
-migdały, całe-15g (łyżka)

Jeśli surowe płatki owsiane wywołują u Was wzdęcia to proponuję przelać(albo chwilę namoczyć) je gorącą wodą.

Ostatnia propozycja to takie weekendowe, deserowe śniadanie, :) Zazwyczaj weekendowe poranki są bardziej leniwe niż standardowe, wstajemy później, jemy później, więc można sobie coś takiego przygotować.

Propozycja nr 7: Sernikowe love

Wartość energetyczna [kcal]
Białko [g]
Tłuszcz [g]
Węglowodany [g]
339
24
6
44
Składniki:

-twaróg chudy-100g (pół standardowej kostki)
-żółtko jaja
-skrobia ziemniaczana- 10g (łyżeczka)
-banan-150g (dojrzały, duży)

Przygotowanie:

1. Twaróg miksujemy w kielichu blendera z bananem i żółtkiem. Pod koniec miksowania dodajemy skrobię. Gdyby całość była zbyt gęsta to można dodać odrobinę mleka.
2. Masę serową przekładamy do małej foremki, najlepiej takiej od muffinek i pieczemy w 180 st,, aż całość się zetnie, czyli ok. 20 min.

To już wszystko na dziś, mam nadzieję, że coś dla siebie wybierzecie :)

Pozdrawiam,
Beata