Zapraszamy Was na pierwszy post z cyklu imprezowych, lekko odchudzonych przekąsek.
Dzisiaj zaprezentujemy Wam domowe a'la krakersy z tapenadą z czarnych oliwek.
Kto ciekawy, niechaj czyta : )
Składniki na ok. 15 szt:
pełnoziarniste wytrawne ciastka:
-mąka pszenna pełnoziarnista (razowa)- szklanka
-masło extra- 2 łyżki
-żółtko jaja- 2 szt
-szczypta soli
tapernada z czarnych oliwek: KLIK
Przygotowanie:
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy pozostałe składniki i szybko wyrabiamy. Ciasto owijamy papierem spożywczym i na 30 min wkładamy do lodówki, by się schłodziło.
Następnie rozwałkowujemy je na placek o grubości ok. 0,5 cm i wykrawamy z niego małe kółka lub prostokąciki.
Wycięte formy układamy na blaszce i pieczemy w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez ok. 18-20 min.
Studzimy i już na zimnych wytrawnych ciasteczkach układamy przygotowaną tapenadę.
Smacznego!
Pozdrawiamy Was,
Patrycja i Beata