Witajcie!
Dziś mam dla Was prosty i szybki przepis na pesto z pietruszki, które z powodzeniem możecie użyć do makaronów, sałatek lub jako dodatek do kanapek np. z wędzonym łososiem.
Składniki na 1 słoiczek ze zdjęcia:
-natka pietruszki - pęczek
-czosnek- ząbek lub dwa, w zależności od ostrości, którą preferujecie
-oliwa z oliwek*
-słonecznik łuskany- 2-3 łyżki
-szczypta soli i pieprzu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1. Natkę pietruszki myjemy i osuszamy, odrywamy łodyżki i przekładamy do kielicha blendera.
2. Czosnek obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, dorzucamy do pietruszki.
3. Dodajemy szczyptę soli oraz pieprzu.
4. Słonecznik prażymy na suchej patelni, następnie odstawiamy na bok i studzimy. Później nam się przyda :)
5.*Do kielicha blendera dodajemy oliwę. Ja dodaję jej tyle, by liście dało się zmiksować, jednak dość często zdarza mi się oszukiwać i uzupełniam całość małą ilością wody, by zmniejszyć trochę kaloryczność całego sosu.
6. Całość miksujemy, następnie przekładamy do miseczki, dosypujemy ostudzony słonecznik, mieszamy i wkładamy do lodówki.
Gotowe!
Pozdrawiam Was,
Beata