Witajcie!
Obiecałam wczoraj przepis na typowo wiosenną sałatę i
oczywiście słowa dotrzymuję. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu lub
kolację, poza tym jest bardzo lekka a
przy tych upałach, niewskazane jest jedzenie ciężkich potraw :D
Mix sałatowy z krewetkami (około 3 porcje)
- około 100 g krewetek koktajlowych
- 2 pomidory
- ogórek
- mix sałat, ja kupiłam 3 rodzaje sałat w doniczce w Lidlu –
chwaliłam się na blogu :D
- winegret (musztarda, miód, ocet winny, oliwa)
- około łyżeczki oliwy do krewetek
1. Wszystkie warzywa oraz krewetki przed
przygotowaniem oczywiście myjemy. Zasady higieny w mojej kuchni muszą być
zachowane. Do porwanej sałaty dodajemy pomidory pokrojone w kostkę i
nieobranego ogórka w formie półtalarków.
2. Krewetki wrzucamy na rozgrzaną oliwę, ja użyłam
smakowej z pomidorów suszonych, aczkolwiek można użyć masła z dodatkiem świeżo
wyciśniętego czosnku - będą smakowały równie dobrze. Smażymy je do momentu
zarumienienia.
3. Przygotowany winegret dodajemy do warzyw i
mieszamy, a na samym końcu posypujemy sałatę krewetkami.
Szybko i zdrowo!
SMACZNEGO!
Pozdrawiam Was,
Patrycja