Witajcie,
ostatnio myśląc o kolejnym przepisie dla Was, postanowiłam trochę poeksperymentować. Wpadłam na pomysł zrobienia papryki faszerowanej, aczkolwiek w innym wydaniu. Zastąpiłam tradycyjny mięsny farsz - rybnym z dodatkiem ziemniaków, dość szokujące połączenie, ale w rezultacie bardzo smaczne. W planach mam jeszcze jedną modyfikację przepisu, więc niedługo również pojawi się na blogu.
Papryka faszerowana
- 2 papryki czerwone
- 2 płaty ryby, może być jeden większy ( ja użyłam mintaja)
- 4 średnie ziemniaki
- 1 jajko
- ząbek czosnku
- przyprawy
1. Przygotowanie farszu rozpoczynamy od obrania i ugotowania ziemniaków. Jeden składnik naszego nadzienia jest już gotowy, pozostaje przygotowanie ryby, którą przyprawiamy według upodobań (sól, pieprz) i lekko obsmażamy z dwóch stron, można to zrobić w piekarniku lub ugotować na parze. Teraz będzie potrzebny nam blender do połączenia ze sobą składników - ryby, ziemniaków i świeżo wyciśniętego ząbka czosnku. Najlepiej robić to na najmniejszej prędkości, by nie wyszedł nam przypadkiem koktajl ziemniaczany :D. Do powstałej masy dodajemy jeszcze jajko i wszystko razem łączymy za pomocą łyżki czy jak kto woli - rąk.
2. Przyszła kolej na przygotowanie papryki. Odcinamy górną jej część i wydrążamy ze środka. Nadziewamy naszym farszem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut, albo układamy w garnku i zalewamy do połowy ich wysokości wcześniej przygotowanym wywarem warzywnym, gotujemy około 30 minut. Paprykę można podawać z sosem pomidorowym.
I gotowe !
Pozdrawiam Was,
Patrycja