31 grudnia 2013

KREM KOKOSOWY

11:28

Share it Please
Witajcie,

Sylwestrowa noc tuż…tuż, więc czas najwyższy przygotować „szampańskie” przekąski. 
Na pierwszy ogień idzie krem kokosowy. Dziś wyjątkowo niedietetyczny, ale trzeba w końcu uczcić ten mijający rok : )



Składniki  na kruche ciasto:
 -2 szklanki mąki
- pół szklanki cukru
- ¾ kostki margaryny
- 2 żółtka
- 2 łyżki kakao

Ciasteczka przygotowujemy według przepisu z bloga, dodając zamiast czekolady – kakao.  


Składniki na krem kokosowy:
- pół litra mleka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru
- łyżeczka cukru wanilinowego
- 150 g wiórków kokosowych
- 2 łyżki masła

1.    Do miski wbijamy dwa żółtka, dodajemy mąkę ziemniaczaną, cukier biały i wanilinowy oraz 3 łyżki mleka  (resztę gotujemy na małym ogniu ) – wszystko razem łączymy.  Na patelni podprażamy wiórki kokosowe na złoty kolor.

2.    Do gotującego się mleka, dodajemy przygotowany wcześniej zaczyn z żółtek. Mieszamy do momentu uzyskania gęstego kremu.  Następnie wsypujemy wiórki kokosowe – wszystko razem łączymy. Gdy krem dostatecznie ostygnie, ucieramy go z masłem.


3.   Przygotowane wcześniej kruche ciastka – kruszymy na „puszek” (aczkolwiek mogą być to większe kawałki -  pod wpływem kremu jeszcze trochę zmiękną). Na dnie każdej szklanki robimy pierwszą warstwę z pokruszonych ciasteczek, potem warstwa z kremu kokosowego i ponownie warstwa ciasteczek. Deser można ozdobić orzechami włoskimi, kokosem lub czekoladą.






Pozdrawiam Was,
Patrycja