Witajcie,
Sylwestrowa noc tuż…tuż, więc czas najwyższy przygotować „szampańskie”
przekąski.
Na pierwszy ogień idzie krem kokosowy. Dziś wyjątkowo niedietetyczny, ale trzeba w końcu uczcić ten mijający rok : )
Składniki na kruche
ciasto:
-2 szklanki mąki
- pół szklanki cukru
- ¾ kostki margaryny
- 2 żółtka
- 2 łyżki kakao
Ciasteczka przygotowujemy według
przepisu z bloga, dodając zamiast czekolady – kakao.
Przepis dostępny tutaj : http://www.z-pamietnika-dietetyka.pl/2013/12/prezenty-swiateczne.html
Składniki na krem kokosowy:
- pół litra mleka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru
- łyżeczka cukru wanilinowego
- 150 g wiórków kokosowych
- 2 łyżki masła
1. Do miski wbijamy dwa żółtka, dodajemy mąkę
ziemniaczaną, cukier biały i wanilinowy oraz 3 łyżki mleka (resztę gotujemy na małym ogniu ) – wszystko razem
łączymy. Na patelni podprażamy wiórki
kokosowe na złoty kolor.
2. Do gotującego się mleka, dodajemy przygotowany
wcześniej zaczyn z żółtek. Mieszamy do momentu uzyskania gęstego kremu. Następnie wsypujemy wiórki kokosowe – wszystko
razem łączymy. Gdy krem dostatecznie ostygnie, ucieramy go z masłem.
3. Przygotowane
wcześniej kruche ciastka – kruszymy na „puszek” (aczkolwiek mogą być to większe
kawałki - pod wpływem kremu jeszcze trochę
zmiękną). Na dnie każdej szklanki robimy pierwszą warstwę z pokruszonych
ciasteczek, potem warstwa z kremu kokosowego i ponownie warstwa ciasteczek. Deser
można ozdobić orzechami włoskimi, kokosem lub czekoladą.
Pozdrawiam Was,
Patrycja