Witajcie,
dzisiaj na obiad przygotowałam sałatkę z nuggetsami z ryby, wyszło super!!! Widzę, że pomysł się Wam spodobał, wobec tego postanowiłam już dzisiaj podzielić się przepisem.
Składniki:
- sałata lodowa
- opakowanie oliwek
- 200 g pomidorów koktajlowych
- ewentualnie pół opakowania fety
- 2 płaty morszczuka (tutaj jest pełna dowolność co do gatunku)
- 2 - 3 łyżki jogurtu naturalnego
- bułka tarta
- łyżka oleju/ oliwy do smażenia ryby
- do doprawienia sałatki użyłam gotowego sosu greckiego
- przyprawy
1. Rybę najlepiej rozmrozić dzień wcześniej, w przeciwnym razie będzie wodnista i trudna w obróbce termicznej. Ja do przygotowaniu naggetsów użyłam morszczuka, który wyglądał najbardziej zachęcająco - nie miał tyle niepotrzebnej glazury. Przed przyprawieniem myjemy płaty, osuszamy ręczniczkiem papierowym i kroimy w plastry. Przyprawiamy według uznania : pieprzem, solą, bazylią, papryką itp.
2. Teraz potrzebne będą nam dwa talerze, w jednym umieszczamy bułkę tartą a z kolei w drugim - jogurt naturalny. Każdy kawałek ryby moczymy początkowo w jogurcie, następnie obtaczamy w bułce tartej. Robimy tak z każdym :D Na patelni rozgrzewamy oliwę i wkładamy przygotowane nuggetsy. Smażymy do uzyskania ładnego złocistego koloru.
3. Nuggetsy mamy już gotowe, teraz zajmijmy się przyrządzeniem warzywnego elementu sałatki. Umyte pomidorki kroimy na połówki, a sałatę lodową rwiemy na mniejsze części (oczywiście również myjemy).
Na półmisku układamy sałatę, potem wspomniane już pomidorki, oliwki, pokrojoną w kostkę fetę (opcjonalnie). Tak ułożone składniki polewamy sosem greckim - przygotowanym według przepisu z opakowania. I taką "wisienką na torcie" są nasze nuggetsy, które układamy na sam wierzch. GOTOWE !!!
Danie idealnie sprawdzi się również na kolacje.
Pozdrawiam Was,
Patrycja