16 grudnia 2013

CZEKOLADOWY KREM OWSIANY DO PRZEKŁADANIA WYPIEKÓW - LEKKI : )

01:13

Share it Please
Witajcie!

Bardzo często spotykam się ze stwierdzeniem, że nie da się odchudzić przekładanych kremem lub polewanych polewą ciast. Moim zdaniem wszystko się da, nawet jeśli kaloryczność będzie zbliżona, to Wasz krem może mieć np. sporo błonnika. Tak właśnie jest w przypadku mojego czekoladowego kremu owsianego, który ma sporo błonnika i wiele cennych witamin, choćby tych z gr. B.

Jeśli jesteście zainteresowani to zapraszam!




Przygotowanie jak zwykle jest proste, krem jest dość gęsty, dlatego łatwo trzyma się na ciastach i nie spływa zbyt mocno. Zresztą jego gęstość możecie zmieniać za pomocą mleka : )

Co będzie potrzebne?

-płatki owsiane- 5 łyżek
-cukier trzcinowy - 1,5 łyżki (można użyć np. stewii lub cukru z wanilią)
-kakao naturalne- łyżka
-mleko 2%- 300ml

Jak przygotować?

1. Płatki owsiane wrzucamy do blendera i miksujemy na drobny pył. Tak, żeby przypominały mąkę.
2. W garnku zagotowujemy 250ml mleka ze słodzidłem, następnie dorzucamy kakao. Gdy mleko zacznie się gotować dodajemy stopniowo płatki owsiane i cały czas mieszamy, tak żeby powstało coś na wzór budyniu.
3. Do blendera nalewamy pozostałe mleko i dodajemy do niego lekko przestudzony krem i miksujemy na gładką masę.
4. Tak powstałym kremem można przekładać wypieki lub smarować je, tak jak polewą. Dla przykładu posmarowałam Wam wafle ryżowe, bo nie miałam w domu żadnego ciasta/ciastka, które mogłabym pokryć:


To wszystko na dziś, dajcie znać, czy skorzystaliście z pomysłu na zdrowszy krem do ciast :)


Pozdrawiam Was,
Beata

PS. Zapraszam Was również na naszego nowego bloga Z PAMIĘTNIKA, gdzie poruszamy tematy, które nie są tematycznie związane z dietetyką, żywieniem i przepisami : )