13 grudnia 2013

FRYTKI NA DIECIE !!!

11:19

Share it Please
Witajcie,

A może dzisiaj do obiadu frytki? Tak……frytki! Oczami wyobraźni widzę wasze przerażone twarze, aczkolwiek zrobiłam je w piekarniku, więc zawartość kaloryczna jest nieporównywalna z tradycyjnymi. W takiej postaci, można bez obaw przygotować je - jako dodatek do obiadu.


Składniki:
- ziemniaki (z jednego dużego ziemniaka wychodzi około 6-8 frytek)
- przyprawy (pieprz, sól, papryka, bazylia…)
- pół łyżeczki oleju – do posmarowania blachy

  1.W pierwszej kolejności obieramy i myjemy ziemniaki, by następnie pokroić je w paski – tak jak tradycyjne frytki. 
2      
 22.Pokrojone w paski ziemniaki wkładamy do garnka z gotującą się wodą na około 10 minut, by trochę zmiękły, aczkolwiek nie za długo, bo w przeciwnym razie popękają.
3   
  3.Frytki wyciągamy z wody, przyprawiamy pieprzem, bazylią, solą, papryką ……
4     
44.Smarujemy blachę olejem (cienko) i układamy na niej ziemniaki. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut, w międzyczasie można je przemieszać , by uniknąć przypalenia jednej ze stron.


 GOTOWE!!!

Pozdrawiam Was,
Patrycja