Witajcie,
A może dzisiaj do obiadu frytki? Tak……frytki! Oczami
wyobraźni widzę wasze przerażone twarze, aczkolwiek zrobiłam je w piekarniku,
więc zawartość kaloryczna jest nieporównywalna z tradycyjnymi. W takiej postaci,
można bez obaw przygotować je - jako dodatek do obiadu.
Składniki:
- ziemniaki (z jednego dużego ziemniaka wychodzi około 6-8
frytek)
- przyprawy (pieprz, sól, papryka, bazylia…)
- pół łyżeczki oleju – do posmarowania blachy
1.W pierwszej kolejności obieramy i myjemy
ziemniaki, by następnie pokroić je w paski – tak jak tradycyjne frytki.
2
22.Pokrojone w paski ziemniaki wkładamy do garnka z
gotującą się wodą na około 10 minut, by
trochę zmiękły, aczkolwiek nie za długo, bo w przeciwnym razie popękają.
3
3.Frytki
wyciągamy z wody, przyprawiamy pieprzem, bazylią, solą, papryką ……
4
44.Smarujemy blachę olejem (cienko) i układamy na niej
ziemniaki. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut, w
międzyczasie można je przemieszać , by uniknąć przypalenia jednej ze stron.