Witajcie!
Dziś mam dla Was przepis na pieczywo z oliwkami i płatkami migdałów. Zdaję sobie sprawę z tego, że nie każdemu przypadnie do gustu, bo jest dość wilgotne i zbite. Jednak ja nie przepadam za wypiekami bardzo puszystymi i zdecydowanie bardziej wolę, gdy mój wyrób jest bardziej zwarty, bo wtedy czuję, że coś jem : )
Zapraszam!
Pomysł na to pieczywko powstał bardzo spontanicznie. Właściwie miały to być muffinki, ale w domu zabrakło wtedy foremek, więc zmuszona byłam użyć keksówki. Jednak długo nie żałowałam mojej decyzji, bo ciasto wyszło naprawdę bardzo dobre.
Składniki:
*suche:
-mąka pszenna pełnoziarnista- 2 szklanki
-soda oczyszczona- łyżeczka
-sól-szczypta
-odrobina curry oraz pieprzu
*mokre:
-mleko- 1,5 szklanki
-olej rzepakowy- 2 łyżki
-jajko r.L - 2 szt
*dodatkowo:
-oliwki zielone- 100g
-płatki migdałów-100g
-ząbek czosnku
1. W jednej misce mieszamy ze sobą składniki suche, w drugiej mokre.
2. Ząbek czosnku i oliwki drobno kroimy.
3. Mieszamy ze sobą zawartość misek, następnie dodajemy czosnek, oliwki oraz migdały i całość mieszamy. Tak by składniki się połączyły. Ciasto przekładamy do keksówki (można ją wyłożyć papierem do pieczenia lub użyć silikonowej)
4. Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C i pieczemy przez około godzinę, do tzw. suchego patyczka.
Gotowe!
Pozdrawiam Was,
Beata