3 września 2013

PAPRYKA NADZIEWANA BAKŁAŻANOWYM FARSZEM ZAPIECZONA Z MOZZARELLĄ

09:52

Share it Please
Witajcie!

Wczoraj zapytałam Was co chcielibyście zobaczyć w pierwszej kolejności na blogu. Wygrała nadziewana bakłażanem papryka, którą dodatkowo zapiekłam z mozzarellą. Zapraszam!

Nadziewana papryka jest świetnym i prostym w wykonaniu daniem. To bogactwo smaku i aromatu i niezbędna wciągu dnia porcja warzyw.

Co będzie potrzebne dla 4 osób?

-papryka czerwona- 4 średnie sztuki
-bakłażan- jeden średniej długości, ok. 15-20 cm
-cebula, czosnek
-olej rzepakowy-łyżka
-pomidory- 3 szt
-przecier pomidorowy- czubata łyżka
-sól, pieprz, papryka słodka
-mozzarella- pół standardowej kulki



Przygotowanie:

1. Cebulę i czosnek kroimy drobno, następnie podsmażamy na rozgrzanym oleju. 
2. Bakłażana myjemy i kroimy w małą kostkę, dodajemy do smażącej się cebuli. Gdy bakłażan lekko się zesmaży dodajemy pomidory bez skórki (zdejmujemy ją po zamoczeniu ich na 30s we wrzącej wodzie)
3. Gdy warzywa na patelni zmiękną całość doprawiamy i dusimy.
4. Na koniec dodajemy łyżkę koncentratu, mieszamy i jeszcze chwilę dusimy.


5. Paprykę przekrawamy wzdłuż i oczyszczamy z gniazda nasiennego. Następnie nadziewamy ją przygotowanym farszem (tak jak na zdjęciu)


6. Mozzarellę kroimy na mniejsze kawałki, układamy na papryce i pieczemy całość ok. 25 min w 200 st. C.


Gotowe! Taka papryka jest przepyszna. Wszyscy moi domownicy byli zachwyceni!

Pozdrawiam Was,
Beata