30 sierpnia 2013

WYTRAWNY BISZKOPT Z TWAROŻKIEM Z CUKINII, KOPERKIEM I CZOSNKIEM

07:45

Share it Please
Witajcie!

Dziś na Waszą prośbę publikuję przepis na wytrawny biszkopt z mąki żytniej z twarożkiem z cukinii.


Biszkopt wyszedł bardzo miękki, ale ze względu na dodatek mąki żytniej nie rośnie zbyt wiele.

Co będzie potrzebne? (składniki na blaszkę wielkości keksówki)

-jajka - 3 większe lub 4 mniejsze sztuki
-mąka żytnia- 3 łyżki
-mąka ziemniaczana- 3 łyżki
-soda oczyszczona- łyżeczka
-sól, pieprz, zioła

Twarożek:

-serek naturalny homogenizowany-100g
-cukinia- średniej wielkości
-czosnek, koperek, pieprz, sól




Przygotowanie:

1. Z jajek oddzielamy białka i z dodatkiem soli ubijamy je na sztywną pianę. Następnie dokładamy kolejno po żółtku dalej mieszając.
2. Mąki przesiewamy a następnie mieszamy z sodą oczyszczoną i przyprawami i za pomocą łyżki łączymy z masą jajeczną.
3. Blaszkę wykładamy papierem, przekładamy ciasto i pieczemy w 180 st.C przez ok. 20-25min (do suchego patyczka).
4. Cukinię myjemy, ścieramy na tarce, odciskamy. Mieszamy razem z twarożkiem, pokrojonym drobno czosnkiem, koperkiem oraz przyprawami.
5. Gdy biszkopt przestygnie przekrawamy go wzdłuż, smarujemy twarożkiem i składamy jak kanapkę. Chłodzimy.

Gotowe!

Pozdrawiam Was i życzę miłego weekendu,
Beata