1 sierpnia 2013

RAKOTWÓRCZE DODATKI DO ŻYWNOŚCI

15:30

Share it Please
Witajcie!

Wracając dziś ze szpitala czytałam poradnik żywieniowy skierowany co prawda dla chorych na Leśniowskiego-Crohna i colitis ulcerosa, ale myślę, że informacje, które tam znalazłam przydadzą się każdemu.

Dziś o rakotwórczych dodatkach do żywności, skupimy się na barwnikach spożywczych, których sporo zjadają dzieci wraz z kolorowymi słodyczami oraz na konserwantach.

A: Chemik10 -Wikipedia

Poniżej wklejam Wam tabele przygotowane na podstawie informacji zawartych w książce 
Poradnik żywieniowy dla chorych na chorobę Leśniowskiego-Crohna lub wrzodziejące zapalenie jelita grubego autorstwa mgr inż. Urszuli Grochowskiej.

Zaczynamy od barwników i produktów, gdzie je znajdziemy. Oczywiście można wymienić ich więcej, ale są to tylko przykłady:


a teraz konserwanty:



Tabelki możecie sobie wydrukować i włożyć do portfela, będą jak znalazł przy następnych zakupach. Oczywiście należy wziąć pod uwagę fakt, że oprócz działania rakotwórzego dodatki te wywołują szereg innych zaburzeń np. reakcje alergologiczne, zaburzenia trawienia, bóle brzucha.

To wszystko na dziś.

Pozdrawiam Was,
Beata