Witajcie!
Jak już pisałam na Fb, przygotowałam dla Was kilka przepisów i zapytałam, który chcecie zobaczyć pierwszy. Stanęło na paście z bakłażana i czerwonej cebuli. Jest ona lekko słodka w smaku z nutą ostrości, którą daje czosnek.
Kolejne przepisy na wytrawne ciasto z oliwkami i migdałami oraz na faszerowaną duszonym bakłażanem paprykę zapieczoną z mozzarellą już wkrótce : ) Zapraszam!
Pasta ma dość oryginalny kolor, bo taki lekko różowy, jeśli się komuś nie podoba, to zapewniam, że nie ma on wpływu na smak : )
Co będzie potrzebne?
-bakłażan- 400-500g
-czerwona cebula- średniej wielkości
-czosnek - ząbek
-olej rzepakowy - 1 łyżka
-feta- 1,5 cm plaster ukrojony z dłużego boku sera
-natka pietruszki, pieprz
Jak przygotować?
1. Bakłażana myjemy a następnie kroimy w małą kostkę, tak samo postępujemy z cebulą.
2. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy na nim cebulę, następnie dodajemy pokrojony bakłażan. Podsmażamy, aż warzywo zmniejszy swoją objętość a skórka będzie miękka.
3. Całość przekładamy do blendera, dorzucamy czosnek oraz fetę i miksujemy na gładki krem. Na koniec szatkujemy drobno natkę pietruszki i dodajemy ją do pasty. Całość mieszamy i chłodzimy w lodówce.
Pasta idealnie nadaje się do smarowania pieczywa oraz jako dip do warzyw.
Pozdrawiam Was,
Beata