Witajcie!
Dziś mam dla Was przepis na kolejne warzywne chipsy, tym razem z białej rzodkwi. Zapraszam!
Składniki:
-biała rzodkiew - u mnie warzywo długości około 30cm
-bazylia suszona, cząber
-sól, pieprz
-olej rzepakowy- łyżka
Przygotowanie:
1. Rzodkiew myjemy i obieramy ze skórki, następnie kroimy za pomocą krajalnicy na cienkie plastry, max 0,5 cm.
2. Warzywo przekładamy do miski, dolewamy olej, dodajemy przyprawy i całość mieszamy.
3. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C, chipsy układamy jedną warstwą na blasze i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w tej temperaturze ok. 20-25 min, następnie zmniejszamy temperaturę do 110 stopni i suszymy chipsy przez ok. 1 h. Po tym czasie otwieramy piekarnik i zostawimy chipsy, aż piekarnik wystygnie.
Jedna uwaga na koniec: co jakiś czas należy zwrócić uwagę na chipsy, bo łatwo się przypiekają a spalone będą niedobre :) Gdyby po całym procesie chipsy były niedosuszone to trzeba wydłużyć czas suszenia.
Pozdrawiam Was,
Beata