Witajcie!
Ostatnio widziałam zapowiedź nowego serialu o dietetyczce, która sama potrzebuje diety. Będę musiała obejrzeć kilka odcinków i sprawdzić na ile fabuła serialu mogłaby być zgodna z prawdą i jak scenarzyści przedstawili myśli dietetyków dotyczące odchudzania. Już jakiś czas temu zauważyłam, że w mojej branży bardzo łatwo jest dawać rady innym, uczyć zdrowych nawyków względem żywienia, ale często nawet dietetykowi ciężko jest niektóre z nich wprowadzić w życie : D Prawda jest taka, że jesteśmy tylko ludźmi i nie każdy z nas musi nosić rozmiar XS-S, musimy jednak zdrowo się odżywiać i pilnować, żeby nasza masa ciała mieściła się w zalecanym przedziale, bo to pomoże nam w uniknięciu wielu chorób.
Jak zwykle zboczyłam z tematu, dziś chciałam Wam pokazać zdrowe ciasto owsiane z makiem i śliwkami. Zapraszam!
Co będzie potrzebne?
-płatki owsiane- 2 szklanki
-mąka pszenna pełnoziarnista- szklanka
-mak- pół szklanki
-jajko r. L- 2 szt
-mleko 1,5%- szklanka
-śliwki- 15 szt
-cukier- 4 łyżki
-soda oczyszczona - łyżeczka
-sól - szczypta
-cynamon- szczypta
Jak przygotować?
1. Zaczynamy od zmielenia płatków owsianych na pył, następnie przesypujemy je do miski i łączymy z mąką pszenną, makiem, sodą oraz solą.
2. Śliwki pozbawiamy pestek i około 10 z nich kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy je do rondla i dusimy, tak by puściły soki. Na koniec dodajemy 2 łyżki cukru, cynamon i mieszamy. Odstawiamy z palnika do ostygnięcia.
3. W osobnej misce łączymy ze sobą jajka, mleko oraz cukier. Mieszamy wszystko i dolewamy do miski z mąkami. Mieszamy wszystko na gładką masę, dodajemy podduszone śliwki, ponownie mieszamy.
4. Wykładamy ciasto na blaszkę, wciskamy resztę śliwek (mogą to być połówki lub mniejsze cząstki).
5. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 30-35 min, do tzw. suchego patyczka.
Smacznego!
Pozdrawiam Was,
Beata