Witajcie!
Dziś mam dla Was prościutki przepis na chłodnik niewymagający specjalnych przygotowań i wysiłku. Jest to danie, które idealnie sprawdzi się w takie ciepłe dni jak teraz. Orzeźwi, ochłodzi i wstępnie nasyci :)
Zapraszam!
Składniki na średniej wielkości garnek zupy:
-burak czerwony- 2 duże sztuki
-kefir- 1 litr
-jogurt naturalny- małe opakowanie
-koperek- duży pęczek
-jajko - ilość w zależności od porcji, na jedną wkrajam max 1 jajko
-sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Buraki myjemy i gotujemy w łupinie do miękkości.
2. Studzimy, obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki.
3. Przekładamy do blendera, zalewamy kefirem i jogurtem. Miksujemy.
4. Doprawiamy do smaku, dodajemy poszatkowany drobno koperek. Całość dobrze schładzamy.
5. Podajemy z jajkiem pokrojonym w ćwiartki i posypane koperkiem.
Gotowe! Proste a smaczne!
Pozdrawiam Was,
Beata