Dziś nie mam dla Was czegoś wymyślnego, ale zapewniam, że bardzo dobrego i idealnego na przekąskę poza domem.
Tematem dzisiejszego posta są batoniki musli czy energetyczne przyrządzone w domu. Są naprawdę smaczne i dowolnie możemy dostosowywać poziom słodkości do naszego podniebienia.
Batoniki dostępne w sklepach są albo przeraźliwie słodkie albo posiadają syrop glukozowo-fruktozowy, który nadmiar jest dla nas niekorzystny a wierzcie mi, że trudno znaleźć w sklepach coś, co tego syropu nie posiada...
Zapraszam!
Składniki na 12 porcji:
-płatki owsiane- szklanka
-bakalie: w moim przypadku rodzynki-100g, migdały-100g, słonecznik-100g
-miód- ok. 80g
-olej rzepakowy- 2 łyżki
-cynamon, ew. esencja waniliowa
Jak przygotować?
Przygotowanie jest bardzo proste i nie potrzebujecie na całość więcej niż 30 min już z pieczeniem : )
1. W misce łączymy ze sobą miód, olej i przyprawy.
2. Dorzucamy płatki owsiane i bakalie. Mieszamy wszystko.
3. Prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy całą masę i dobrze dociskamy i wyrównujemy.
4. Wkładamy do rozgrzanego do 180 st.C piekarnika i pieczemy ok. 20 min.
5. Studzimy a następnie ostrym nożem porcjujemy.
Gotowe!
Pozdrawiam Was,
Beata