Dziś mam dla Was chyba klasykę gatunku w dziedzinie prostych, dietetycznych deserów z przełamującym konwencje musem z rabarbaru.
Idealne wyważenie smaku słodkiego z kwaśnym.
Zapraszam!
Co będzie potrzebne?
-jabłko- średniej wielkości
-płatki owsiane zwykłe- 2 łyżki
-rodzynki-łyżeczka
-miód-łyżka
-rabarbar- pół pędu
-cynamon
Jak przygotować?
1. Nagrzewamy piekarnik do 200 st. C.
2. Jabłko myjemy, wydrążamy środek, tak by nie uszkodzić otaczającej otwór skóry.
3. Płatki owsiane łączymy z połową łyżki miodu, rodzynkami i cynamonem i nadziewamy tak przygotowaną mieszanką wnętrze jabłka.
4. Owijamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na ok. 20 min.
5. Rabarbar obieramy, kroimy w kostkę i dusimy pod przykryciem aż zmięknie. Na koniec dodajemy pół łyżki miodu.
Mus z rabarbaru podajemy z upieczonym jabłkiem.
Porcja jabłka z musem ma ok. 205 kcal.
Pozdrawiam Was,
Beata