29 maja 2013

NADZIEWANE JABŁKA Z MUSEM Z RABARBARU

06:54

Share it Please
Witajcie!

Dziś mam dla Was chyba klasykę gatunku w dziedzinie prostych, dietetycznych deserów z przełamującym konwencje musem z rabarbaru.

Idealne wyważenie smaku słodkiego z kwaśnym.

Zapraszam!

Co będzie potrzebne?

-jabłko- średniej wielkości
-płatki owsiane zwykłe- 2 łyżki
-rodzynki-łyżeczka
-miód-łyżka
-rabarbar- pół pędu
-cynamon



Jak przygotować?

1. Nagrzewamy piekarnik do 200 st. C.
2. Jabłko myjemy, wydrążamy środek, tak by nie uszkodzić otaczającej otwór skóry.
3. Płatki owsiane łączymy z połową łyżki miodu, rodzynkami i cynamonem i nadziewamy tak przygotowaną mieszanką wnętrze jabłka.
4. Owijamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na ok. 20 min.
5. Rabarbar obieramy, kroimy w kostkę i dusimy pod przykryciem aż zmięknie. Na koniec dodajemy pół łyżki miodu.

Mus z rabarbaru podajemy z upieczonym jabłkiem.



Porcja jabłka z musem ma ok. 205 kcal.


Pozdrawiam Was,
Beata