Witajcie!
Od pewnego czasu pokazuje Wam propozycje wykorzystania mąki z płatków owsianych. Dzisiaj przyszedł czas na bułeczki : )
Co będzie potrzebne?
-mąka z płatków owsianych-300g
-mąka pszenna lub żytnia-200g
-otręby owsiane-1-2 łyżki
-drożdże świeże-30g
-mleko- szklanka
-masło-łyżka
-sól
Przygotowanie:
1. W misce rozrabiamy drożdże z mlekiem i 2 łyżkami mąki pszennej. Nakrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2. Do drugiej miski wsypujemy mąki, otręby oraz sól.
3. Gdy rozczyn już wyrośnie dolewamy go do mieszanki mąk i wyrabiamy. Pod koniec wyrabiania dodajemy stopione masło.
4. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.
5. Z ciasta przygotowujemy bułki wielkości piłki tenisowej, lekko spłaszczamy. Układamy na blachę (można posmarować je żółtkiem lub masłem, aczkolwiek nie trzeba).
6. Pieczemy ok. 20-25 min w temp. 190 st.
Gotowe!
Pozdrawiam Was,
Beata