Witajcie!
Dziś chciałam Wam pokazać pewien przepis, podpatrzony na blogu DIETETYCZNE FANABERIE. Jest tak prosty w wykonaniu i tak smaczny, że musiałam pokazać go również u siebie : )
Co będzie potrzebne?
-mleko pasteryzowane 3,2%- ok. 1 litra
-sok z cytryny- ja dałam z jednej, średniej wielkości
-sól- szczypta
Jak zrobić?
1. Mleko podgrzewamy z solą, aż zacznie porządnie parować (ma mieć ok. 80-85 st.C)
2. Następnie wciskamy sok z cytryny, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze chwileczkę, ok. 5 min.
3. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia, tak by na wierzchu zaczął tworzyć się skrzep.
4. Następnie przelewamy do durszlaka wyłożonego gazą i pozostawiamy do całkowitego odsączenia. Ja zostawiłam na całą noc.
Gotowe! Prawda, że proste!? A jakie smaczne : )
Pozdrawiam Was,
Beata