27 marca 2013

ROGALE ŻYTNIE

08:00

Share it Please
Witajcie!

Zapytałam Was wczoraj na Fb czy chcecie zobaczyć przepis na rogale żytnie i po Waszych komentarzach uznałam, ze jednak chcecie :) Zapraszam!


Rogale żytnie ( 8 dość dużych, 10 mniejszych):

-mąka żytnia, ja użyłam typu 1150- 2 szklanki
-mąka pszenna-3/4 szklanki (można zamiast pszennej, użyć więcej żytniej, ale wtedy ciasto może aż tak nie wyrosnąć)
-mleko-szklanka
-drożdże-30g
-łyżeczka cukru
-sól-łyżeczka
-olej rzepakowy- łyżka bądź dwie
-żółtko wymieszane z wodą do posmarowania
-nasiona np. słonecznika do posypania, może też być sezam, mak.

Przygotowanie:

1. Podgrzewamy lekko mleko, ale tak żeby nie było gorące. Rozpuszczamy w nim cukier oraz drożdże.
2. W misce mieszamy mąki, robimy dołek i wlewamy mieszankę drożdżową, sól i wyrabiamy.
3. Kończąc wyrabianie dolewamy olej.
4. Nakrywamy ciasto ściereczką bądź folią spożywczą i zostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 30-40min.
5. Po tym czasie, wyrabiamy szybko raz jeszcze, rozwałkowujemy ciasto na kształt koła. Kroimy jak tort, na trójkąty i zwijamy od szerszego boku. Rogi formujemy, by były bardziej kształtne.
6. Kładziemy na blachę, odstawiamy na 10 min. Po tym czasie smarujemy żółtkiem z wodą i posypujemy ziarnami.
7. Pieczemy w temp. 180 st. przez ok. 25min.

Gotowe!




Pozdrawiam Was,
Beata.