Dziś przy śniadaniu pomyślałam, że dawno nie było żadnego przepisu, więc postanowiłam tę zaległość szybko nadrobić.
Jutro niestety opuszczam Poznań i jadę do Zielonej Góry na kilka dni, więc postaram się dla Was coś ugotować w mojej rodzinnej dużej kuchni : )
A dziś przepis na pupleciki w sosie koperkowym, myślę, że na niedzielny obiad idealne!
Składniki:
-mięso wołowe o małej zawartości tłuszczu np. takie: KLIK
-jajo
-bułka do namoczenia
-olej rzepakowy-łyżka
-przyprawy: sól, pieprz
Sos:
-cebula
-koperek świeży- pęczek
-bulion warzywny lub woda
-mleko- 1/2 szkl
-przyprawy: pieprz, sól, czosnek
- do zagęszczenia:
dietetycznie: jogurt naturalny gęsty typu greckiego-1-2 łyżki
tradycyjnie: czubata łyżka mąki
Przygotowanie:
Mięso mielone przekładamy do miski. Wbijamy jajo, dodajemy namoczoną wcześniej i odciśniętą z wody bułkę. Dodajemy przyprawy i wyrabiamy ciasto. Następnie formujemy z niego małe pulpeciki.
Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim pulpety razem z cebulą.
Gdy pulpety będą podsmażone dolewamy bulionu lub wody do 3/4 ich wysokości (dajcie jej trochę mniej niż ja).
Przykrywamy i kilka minut gotujemy.
Następnie dolewamy mleka, dodajemy poszatkowany koperek, wciskamy czosnek i doprawiamy pieprzem i solą.
Na koniec zagęszczamy gęstym jogurtem, uważając by całość się nie zważyła lub tradycyjnie wymieszaną z niewielką ilością wody mąką.
Gotujemy jeszcze 3-4min i gotowe.Miłej niedzieli!
Beata