19 lutego 2013

PIECZONY ŁOSOŚ Z POROWYM PUREE

12:48

Share it Please
Witajcie!

Ostatnio doba mi się kurczy strasznie, nie mogę się z niczym wyrobić, Wy też tak macie?

Dziś chciałam Wam pokazać przepis na łososia pieczonego w piekarniku (na zdjęciu wygląda jakby był z patelni, ale nie dajcie się zwieść pozorom). Łosoś nie będzie solo, bo w towarzystwie pora uduszonego na łyżce masła, więc jeśli jesteście na diecie, to możecie udusić go bez dodatkowego tłuszczu lub raz zrobić wyjątek i ewentualnie odjąć nadmiar kcal w innym posiłku.


Składniki na 2 osoby:

-łosoś- 2 dzwonka
-sok z cytryny-łyżka
-por- biała końcówka, mniej więcej 10-15cm
-masło-łyżka
-sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Łososia skrapiamy sokiem z cytryny, przyprawiamy solą i pieprzem i pieczemy w piekarniku w ok.200st. przez 20-25min, można ten czas trochę skrócić, jeśli ryba wyda się Wam przesuszona.

2. W tym czasie płuczemy por, kroimy w talarki i na maśle podsmażamy, doprawiamy pieprzem i solą  a następnie chwilę dusimy.

3. Łososia podajemy z porem. Ten zestaw może stanowić samodzielny posiłek lub można go wzbogacić o porcję brązowego ryżu.


To wszystko na dziś!

Pozdrawiam Was cieplutko,
Beata.

Ps. Zimo idź już sobie, proszę!