Witajcie!
Dziś chciałam Wam pokazać, że zrobienie szybkiego i dobrego obiadu nie musi być wcale trudne, jak np. moja tarto-zapiekanka z brokułami i fetą ( coś nie mogę się dorobić formy do tarty : D). Jej przygotowanie razem z pieczeniem to nie więcej niż godzina, więc nie przedłużając zaczynamy!
Składniki:
ciasto kruche:
-mąka pszenna- 300g
-margaryna- pół kostki
-jajo-2szt
-sól
nadzienie:
-brokuły- 450g
-cebula
sos beszamelowy:
-masło-pół kostki
-mąka pszenna-2-3 łyżki
-mleko-ok.200ml
dodatkowo:
-feta-pół kostki
-ser żółty-150g
-przyprawy:pieprz, sól, zioła prowansalskie, ew.gałka muszkatołowa do beszamelu.
Przygotowanie:
1.Składniki na ciasto umieszczamy w misce i dość szybko zagniatamy, chłodzimy w lodówce, przez ok.30min.
2.Brokuły blanszujemy, dużą cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na patelni.
3.Formę do tarty wyklejamy ciastem, tworząc przy tym wyższe ranty. Następnie ciasto obciążamy np.nasionami fasoli i podpiekamy w nagrzanym do 200st. piekarniku przez ok.10 min.
4.Na podpieczone ciasto wykładamy podsmażoną cebulę, następnie podzielony na mniejsze różyczki brokuł.
5.W rondlu rozpuszczamy masło, następnie dodajemy mąkę, szybko mieszamy, tworząc coś na wzór zasmażki. Uważając przy tym, żeby całości nie przypalić, stopniowo dodajemy mleko, ciągle mieszając. Zagotowujemy, czekając aż całość zgęstnieje. Doprawiamy do smaku.Wylewamy na wierzch tarty.
6.Całość posypujemy pokrojoną w kostkę fetą, startym żółtym serem i ziołami.
7.Zapiekamy w rozgrzanym do 200st. piekarniku przez ok. 20min.
Smacznego!
Pozdrawiam Was,
Beata.