Robiąc porządki w komputerze zobaczyłam, że nigdy nie dodałam Wam przepisu na mój ukochany sos czosnkowy. Wiem, że to mało odkrywcze i praktycznie większość z Was potrafi to zrobić, ale jeśli znalazłaby się choć jedna osoba, która zamieni kupowanie niezdrowych sosów w sklepie, na te robione w domu, to i tak będę szczęśliwa, że odniosłam sukces!! : )
Sosy w sklepach to morze wzmacniaczy smaków, sztucznych aromatów i malutki dodatek czosnku w całym produkcie i to w dodatku najczęściej suszonego... fuuu
Składniki:
-jogurt naturalny - duży kubek ( jogurt, to składnik bazowy, dlatego wybierzcie odmianę grecką light, zazwyczaj nie dodają do niego zagęstników, ale sprawdźcie etykietę lub jogurt naturalny gęsty-np.Bakoma)
-czosnek- 3 ząbki
-majonez -płaska łyżka (opcjonalnie)
-sól, pieprz
Przygotowanie:
Obieramy czosnek, przeciskamy go przez praskę i dodajemy do jogurtu. Doprawiamy, dodajemy majonez, dokładnie mieszamy, chłodzimy i gotowe!!
Prawda, że banalne, a smak nieporównywalny ze sklepowym : )
A Wy jak robicie sos czosnkowy?
Pozdrawiam Was,
Beata