Witajcie!
Dziś trochę orientalnie, przygotowałam dla Was post z chińszczyzną, nie chwaląc się ponoć wybitną w smaku :)
Zawsze słysząc pochwały na temat mojego dania, nie mogę uwierzyć, że komuś może aż tak bardzo smakować : ) Dziękuję J&A za słowa pochwały : )
Składniki na 2 osoby:
-pierś z kurczaka - podwójna
-czosnek- 2 ząbki
-olej rzepakowy- 2 łyżki
-przyprawy: pieprz, sól, curry, imbir, przyprawa 5 smaków, kakao
-mrożone warzywa chińskie -450g
-ananas w syropie - 2 krążki + połowa zalewy
-sos sojowy- 2 łyżki + ewentualnie do gotowego już dania
-mąka ziemniaczana lub kukurydziana- łyżka
-ryż biały - 2 woreczki lub 200g sypkiego
Przygotowanie:
1. Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w paski. Marynujemy ją dodając rozdrobniony czosnek, 2 łyżki oleju, pół łyżeczki imbiru, łyżeczkę gorzkiego kakao, pół łyżeczki przyprawy 5 smaków, łyżkę sosu sojowego. Mieszamy wszystko razem i odstawiamy do lodówki ( u mnie- na 1h)
2. Następnie rozgrzewamy patelnię lub wok, wrzucamy zamarynowane mięso i smażymy, aż się zarumieni. W tym momencie dokładamy mrożone warzywa i wszystko razem zasmażamy przez chwilę. Dodajemy odrobinę wody ( nie więcej niż pół szklanki) i dusimy pod przykryciem, aż warzywa zmiękną.
3. Ryż wsypujemy do garnka i chwilę podgrzewamy bez wody, dodając curry oraz sól. Po około 5 minutach zalewamy wszystko gotującą się wodą i przykrywamy. Zasada jest taka, że wody powinno być 2 razy więcej niż ryżu, ja robię to oczywiście na oko : D Gotujemy ok. 15 min uważając, by cała woda nie wyparowała, w razie potrzeby można dolać. Ryż powinien finalnie wciągnąć cały płyn.
4. Do sosu dodajemy pokrojony w kostkę ananas, dolewamy syrop z ananasa oraz sos sojowy. Całość mieszamy, w razie potrzeby doprawiamy jeszcze pieprzem i solą. Chińszczyzna powinna być wyrazista w smaku. Pod koniec gotowania dodajemy rozpuszczoną w zimnej wodzie mąkę ziemniaczaną lub kukurydzianą, róbmy to jednak stopniowo, żeby całość nie przypominała przypadkiem kleiku, ma być gęste, ale nie ciągnące : D
To wszystko, chińszczyzna gotowa!
Pozdrawiam Was,
Beata.