3 października 2012

TARTA Z KURKAMI I SZPINAKIEM

12:00

Share it Please
Witajcie!

W Krakowie jesień już w pełni, za oknem pada deszcz, więc jest to idealny moment na dodanie nowego posta :)

Dziś przepis na tartę z kurkami i szpinakiem, która by nie powstała bez mojej najlepszej współlokatorki, która podsunęła pomysł i pomogła w przygotowaniu tego dania.






Składniki:

1. ciasto kruche: 

-mąka pszenna- 400g
-margaryna- 100g
-żółtko- 2 szt
-sól-łyżeczka
-ew. zimna woda

2. nadzienie:

-szpinak w brykiecie-450g
-cebula- 2 małe szt
-czosnek- 2 ząbki
-olej- 1 łyżka
-feta- 1 opakowanie
-kurki- 300g
-masło-łyżka
-sól, pieprz

3. sos beszamelowy:

-masło- 2 łyżki
-mąka- łyżka
-mleko- szklanka



Przygotowanie:


1. Na początku najlepiej przygotować ciasto kruche: do miski wsypujemy mąkę oraz sól, wlewamy żółtka, pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę i wyrabiamy szybko ciasto. Gdyby nie chciało się kleić można dodać troszkę wody. Gotowym ciastem wyklejamy dno blachy do tarty (ja takiej nie posiadam, dlatego zrobiłyśmy w zwykłej blaszce). Ciasto wkładamy obciążone nasionami fasoli lub innym cięższym naczyniem do piekarnika z termoobiegiem na 200st.- 20min. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie i pieczemy jeszcze ok.5min.

2. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Kroimy drobno cebulę i podsmażamy ją na łyżce oleju, następnie dodajemy szpinak i dusimy go pod przykryciem, aż zmięknie. Następnie doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem do smaku. Zostawiamy do przestudzenia.

3. Na patelni roztapiamy łyżkę masła i podsmażamy na nim pokrojoną cebulę, a następnie kurki (jeśli kupiliście mrożone, to wcześniej odciśnijcie nadmiar wody papierowym ręcznikiem).

4. Gdy szpinak i kurki przestygną mieszamy je razem dodając do masy pokrojoną w kostkę fetę. Nadzienie wykładamy na upieczone i przestudzone ciasto.

5. W rondlu topimy masło na beszamel. Następnie dosypujemy mąkę i zasmażamy, uważając jednak, by całości nie przypalić. Dolewamy stopniowo mleko, cały czas mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy, aż całość zgęstnieje.

6. Sos beszamelowy wylewamy na wierzch tarty i zapiekamy wszystko w 180st. przez ok. 20min.

Gotowe!

Smacznego,
Beata.