1 października 2012

TARTA BEZOWA Z BUDYNIEM

11:12

Share it Please
Witajcie!

Dziś mam dla Was bardzo prosty przepis na szybkie ciasto z niewielu składników.



TARTA BEZOWA Z BUDYNIEM





Składniki:

*ciasto:
-mąka- 300g
-żółtko-2 szt
-cukier- 2-3 łyżki
-margaryna- 100g

*-budyń waniliowy z torebki- 2 szt (można go zrobić również samemu)
-mleko- 800ml


*masa bezowa:
-4 białka
-4 łyżki cukru pudru


Przygotowanie:

1.Składniki na ciasto umieszczamy w misce i dość szybko wyrabiamy na gładką masę. W razie gdyby ciasto się nie kleiło można dolać odrobinę zimnej wody. Zagniecione ciasto wkładamy do zamrażarki na 25-30min.
Następnie wyklejamy nim dno okrągłej blachy (średnica ok. 26-30cm), przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy ziarnami fasoli lub innym ciężkim naczyniem i wkładamy do piekarnika (190-200st.) na około 20 min. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie i pieczemy jeszcze 5 min. 

2.Następnie przygotowujemy budyń: tradycyjnym-domowym sposobem lub z torebki. 
Uwaga: budyń powinien być gęstszy niż zazwyczaj, dlatego dolewamy mniej mleka niż na opakowaniu. 

3.W wysokiej misce ubijamy ze sobą białka oraz cukier na sztywną pianę.

4.Na wystudzonym cieście rozsmarowujemy budyń, następnie wykładamy pianę z białek i całość pieczemy przez ok. 15min w nagrzanym do 180st. piekarniku.

**Beza na górze powinna się przyrumienić, a jej górna warstwa nieco wysuszyć

Smacznego!