Witajcie!
Dziś przepis na szybki sobotni obiad - penne ze szpinakiem i cebulką.
Składniki: (2 osoby)
-makaron penne- 200g
-szpinak mrożony w liściach- 450g, świeży -ok.800g
-cebula, czosnek
-olej rzepakowy
-jogurt naturalny-czubata łyżka
-pieprz, sól
Przygotowanie:
1. Makaron gotujemy al dente.
2. Szpinak oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki (w przypadku świeżego).
3. Na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodajemy szpinak i dusimy.
4. Wciskamy czosnek, przyprawiamy. Na koniec zaciągamy jogurtem.
5. Na patelnię ze szpinakiem przekładamy makaron i mieszamy.
6. Gotowe danie można polać smakową oliwą. Ja wykorzystałam olej aromatyzowany tymiankiem i cytryną,
Smacznego!
Beata