17 października 2012

DWUKOLOROWY KREM

09:10

Share it Please
Witajcie!

Dziś przepis na szybką, rozgrzewającą zupę-krem, idealną na jesienne popołudnie.



Składniki:

-marchew- 2 szt
-pietruszka- 1 szt
-brokuły- 400g
-puszka pomidorów
-cebula- 2 szt
-czosnek- 3 ząbki
-olej

Przygotowanie:

Warzywa obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na niej pokrojoną cebulę ( nie musi być drobno, bo będzie zmiksowana), dodajemy marchew, pietruszkę i podsmażamy wszystko. Następnie zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. 
Dzielimy całość na dwie części. Do jednego garnka dokładamy pomidory z puszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz, bazylię oraz sól i gotujemy jeszcze chwilę.
Do drugiego dokładamy podzielone na różyczki brokuły i gotujemy. Pod koniec dodajemy czosnek, pieprz, sól oraz estragon.
Zupy miksujemy na krem, ewentualnie jeszcze doprawiamy, gdyby smak nie był wyrazisty.
Nalewamy na talerz za pomocą dwóch chochelek, tak by pomiędzy zupami powstała wyraźna granica.

Smacznego!
Beata

Ps.Zupy oczywiście można jeść osobno ! Najlepiej smakują z pieczywem czosnkowym lub grzaneczkami.