28 października 2012

CIASTO DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI

09:01

Share it Please
Witajcie!

Dziś mamy niedzielę, czas letni odszedł w niepamięć, a do końca roku pozostało 64 dni, więc z moich obliczeń wynika, że jest to idealny moment, by uczcić ten dzień zimowym ciastem drożdżowym z jabłkami i cynamonem : )


Co będzie potrzebne?
-mąka-350g
-drożdże-30g
-cukier-pół szklanki + 2 łyżki na obtoczenie jabłek
-margaryna-50g + 25g na wierzch ciasta
-mleko- szklanka
-jajko- 1 szt
-sól-szczypta
-jabłka- 3 średnie sztuki
-cynamon

Przygotowanie:

1. W misce przygotowujemy rozczyn: mieszamy ze sobą pokruszone drożdże z łyżką mąki, cukru oraz 50ml ciepłego mleka. Rozczyn odstawiamy na chwilę w ciepłe miejsce.
2. Mieszamy ze sobą pozostałą mąkę, cukier, sól, dodajemy rozpuszczony i ostudzony tłuszcz, ciepłe mleko i wszystko razem mieszamy. Wbijamy jajko, dolewamy rozczyn i energicznie mieszamy.
3. Ciasto przykryte ściereczką odstawiamy w ciepłe miejsce, aż wyrośnie ( ja nagrzewam piekarnik do 45 st.C, wyłączam i po chwili wkładam do niego ciasto).
4. Jabłka kroimy na plastry, obtaczamy je w cukrze i cynamonie.
5. Gdy ciasto wyrośnie, mieszamy je i wykładamy na blachę (ja mam tortownicę ok.25 cm średnicy) posmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia, układamy na nim jabłka i rozkładamy kawałki margaryny.
6. Pieczemy w 180st. C przez ok. 35-40min.

Smacznego!

Ps. Ciasto można posypać cukrem pudrem.