Wege leczo
Witajcie!
Dziś szybciutki post o papryce, której jest teraz dużo w sklepach, dlatego to odpowiednia pora na leczo.
Co będzie potrzebne (składniki na 3-4 osoby):
-papryka czerwona-kilogram
-papryka zielona- kilogram
-pieczarki-pół kg
-cebula- 3 duże sztuki
-oliwa
-czosnek-3 ząbki
-przyprawy: liść laurowy, pieprz, sól, papryka słodka
-koncentrat-50g
-ew. ogórek konserwowy
Przygotowanie:
1. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na oliwie, następnie dorzucamy pokrojony w drobną kosteczkę czosnek.
2.Paprykę oczyszczamy i kroimy w paski. Dokładamy do cebuli, dorzucamy 2 liście laurowe. Dusimy, często mieszając.
3.Na patelni podsmażamy pokrojone w paski pieczarki. Dorzucamy do papryki i podlewamy 1-2 szklankami wody.
4. Na patelni po pieczarkach przesmażamy koncentrat z przyprawami i gdy warzywa będą już miękkie dokładamy do leczo.
Gotowe!
Przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, całość zajęła mi ok.45min razem z pokrojeniem i umyciem warzyw.
Porcja leczo ma ok. 200kcal.
Ps.Uważajcie, by papryka się nie rozgotowała, bo zacznie od niej odchodzić skórka i całość stanie się wręcz niejadalna.
A Wy jak przygotowujecie leczo? Znacie jakieś fajne przepisy na leczo z cukinii?
Pozdrawiam
Beata