Witajcie! Dziś szybciutki post o papryce, której jest teraz dużo w sklepach, dlatego to odpowiednia pora na leczo. Co będzie potrzebne (składniki na 3-4 osoby): -papryka czerwona-kilogram -papryka zielona- kilogram -pieczarki-pół kg -cebula- 3 duże sztuki -oliwa -czosnek-3 ząbki -przyprawy: liść laurowy, pieprz, sól, papryka słodka -koncentrat-50g -ew. ogórek konserwowy Przygotowanie: 1. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na oliwie, następnie dorzucamy pokrojony w drobną kosteczkę czosnek. 2.Paprykę oczyszczamy i kroimy w paski. Dokładamy do cebuli, dorzucamy 2 liście laurowe. Dusimy, często mieszając. 3.Na patelni podsmażamy pokrojone w paski pieczarki. Dorzucamy do papryki i podlewamy 1-2 szklankami wody. 4. Na patelni po pieczarkach przesmażamy koncentrat z przyprawami i gdy warzywa będą już miękkie dokładamy do leczo. Gotowe! Przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, całość zajęła mi ok.45min razem z pokrojeniem i umyciem warzyw. Porcja leczo ma ok. 200kcal. Ps.Uważajcie, by papryka się nie rozgotowała, bo zacznie od niej odchodzić skórka i całość stanie się wręcz niejadalna. A Wy jak przygotowujecie leczo? Znacie jakieś fajne przepisy na leczo z cukinii? Pozdrawiam Beata