9 sierpnia 2012

Nieco inny barszcz ukraiński...

18:20

Share it Please

Dziś przepis na bardzo szybki wegetariański barszcz ukraiński z ziemniakami.



Co będzie potrzebne? (dla 4 osób)

-buraki – ok. 4 średnich sztuk
-ziemniaki- 4 duże sztuki
-włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler, por)
-mieszanka warzywna: barszcz ukraiński-450g
-śmietana i natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:

Do garnka wkładamy obraną i umytą włoszczyznę, zalewamy wodą, solimy i gotujemy. Następnie dokładamy obrane i pokrojone na ćwiartki buraki i ziemniaki, gotujemy wszystko do miękkości.  Gdy warzywa będą już miękkie doprawiamy całość do smaku, możemy dodać również odrobinę octu balsamicznego i cukru. Następnie wywar wraz z warzywami miksujemy na gładką masę, w razie gdyby był za gęsty dolewamy jeszcze trochę wody. W osobnym garnku gotujemy do miękkości mieszankę warzywną i dorzucamy ją do gotowego zmiksowanego wywaru.
Na koniec dekorujemy kleksem śmietany i posypujemy natką pietruszki.

Smacznego!