Dziś przepis na bardzo szybki wegetariański barszcz
ukraiński z ziemniakami.
Co będzie potrzebne? (dla 4 osób)
-buraki – ok. 4 średnich sztuk
-ziemniaki- 4 duże sztuki
-włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler, por)
-mieszanka warzywna: barszcz ukraiński-450g
-śmietana i natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
Do garnka wkładamy obraną i umytą włoszczyznę, zalewamy
wodą, solimy i gotujemy. Następnie dokładamy obrane i pokrojone na ćwiartki
buraki i ziemniaki, gotujemy wszystko do miękkości.
Gdy warzywa będą już miękkie doprawiamy całość do smaku, możemy dodać
również odrobinę octu balsamicznego i cukru. Następnie wywar wraz z warzywami
miksujemy na gładką masę, w razie gdyby był za gęsty dolewamy jeszcze trochę
wody. W osobnym garnku gotujemy do miękkości mieszankę warzywną i dorzucamy ją
do gotowego zmiksowanego wywaru.
Na koniec dekorujemy kleksem śmietany i posypujemy natką
pietruszki.
Smacznego!