23 kwietnia 2012

Z cyklu opróżniamy lodówkę, czyli kapuśniaczki...

21:08

Share it Please
Dziś pomysł na bardzo szybkie w przygotowaniu bułeczki z nadzieniem z kiszonej kapusty :)


Co będzie potrzebne?

-mąka pszenna- 250-300g
-drożdże- 30g
-woda mineralna
-kapusta kiszona- 300g
-cebula- mała szt
-oliwa z oliwek
-sól, pieprz, zioła prowansalskie

Przygotowanie jest niezmiernie proste. Zacznijmy od ciasta. W szklance ciepłej wody (do 40 st.C) rozpuszczamy drożdże, następnie dolewamy je do miski z mąką. Dodajemy łyżeczkę soli, zioła i wyrabiamy na gładkie ciasto. Pod koniec wyrabiania dolewamy łyżkę oliwy. Ciasto nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na min. 15 min, aż podwoi swoją objętość.

W tym czasie podsmażamy na patelni pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dokładamy poszatkowaną i opłukaną kapustę kiszoną i wszystko podsmażamy. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem oraz kminkiem ( oczywiście, jeśli lubimy).

Następnie z ciasta oddzielamy małe porcje, rozpłaszczamy je lekko, nakładamy łyżeczkę nadzienia i rolujemy, tak by przybrały kształt piłeczki golfowej. Układamy bułeczki na blaszce i wkładamy do rozgrzanego piekarnika z włączonym termoobiegiem (200 st. C) i pieczemy do zrumienienia, ok. 10 min.


Gotowe :) 







Smacznego!