Na sklepowych półkach znajdziemy mnóstwo gatunków chleba,
począwszy od tych pięknie pachnących, karmelizowanych i dmuchanych po ciężkie chleby na zakwasie.
Nic tylko wybierać i jeść J
Ale co wybrać??
Od dawna stojąc przy sklepowych półkach zastanawiałam się,
który kupić. Nie jest to prosty wybór!! Ale
chyba znalazłam chleb idealny... : D
Po pierwsze jest to chleb razowy i jest bogaty w witaminy B1,
B2, B6, E oraz kwas foliowy.
Zawiera duże ilości błonnika, przez co szybciej
syci.
Po drugie jest dość zbity i wymaga dłuższego żucia, więc w
efekcie zjadamy go mniej.
Po trzecie poprawia pamięć i koncentracje.
Po czwarte chroni przed nowotworami (szczególnie jelita
grubego).
Po piąte prawdziwy chleb razowy dłużej zachowuje świeżość i
nie pleśnieje.
Jako dowód spójrzcie na zdjęcie poniżej. Jest to chleb
razowy z nasionami zakupiony tydzień temu. Nadal nadaje się jedzenia i nie
spleśniał.
Ponadto jest to jeden z 3 chlebów, które znalazłam w sklepie (oprócz
pumpernikla w szczelnym opakowaniu i chleba Graham), który w swoim składzie nie
miał sztucznych dodatków, polepszaczy, słodu czy karmelu.
Zobaczcie sami:
Skład: woda, mąka razowa typ 2000 20%, mąka pszenna typ 750,
mąka żytnia typ 720, ziarno lnu 10%, ziarno słonecznika 5%, drożdże, sól.
Prawda, że skład wygląda ciekawie !?
Jak na razie to mój ulubiony "sklepowy" chleb,
przede wszystkim ze względu na skład, przystępną cenę, dodatek nasion i oczywiście za
dostępność w sklepie w pobliżu mojego bloku.
Mam nadzieję, że Wy też macie już swój ulubiony chleb, w
końcu to podstawa jadłospisu większości z Nas J