Batoniki
musli
Składniki na 12 porcji:
-płatki owsiane- szklanka
-bakalie: w moim przypadku rodzynki-100g, migdały-100g, słonecznik-100g
-miód- ok. 80g
-olej rzepakowy- 2 łyżki
-cynamon, ew. esencja waniliowa
-płatki owsiane- szklanka
-bakalie: w moim przypadku rodzynki-100g, migdały-100g, słonecznik-100g
-miód- ok. 80g
-olej rzepakowy- 2 łyżki
-cynamon, ew. esencja waniliowa
Przygotowanie jest bardzo proste i nie potrzeba
więcej niż 30 min już z pieczeniem : )
W misce łączymy ze sobą miód, olej i przyprawy. Dorzucamy płatki owsiane i bakalie. Mieszamy wszystko. Prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy całą masę i dobrze dociskamy i wyrównujemy. Wkładamy do rozgrzanego do 180 st.C piekarnika i pieczemy ok. 20 min. Studzimy a następnie ostrym nożem porcjujemy.
W misce łączymy ze sobą miód, olej i przyprawy. Dorzucamy płatki owsiane i bakalie. Mieszamy wszystko. Prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy całą masę i dobrze dociskamy i wyrównujemy. Wkładamy do rozgrzanego do 180 st.C piekarnika i pieczemy ok. 20 min. Studzimy a następnie ostrym nożem porcjujemy.
Brownie z mąki owsianej
-1,5
szklanki mąki owsianej lub zmielonych płatków owsianych- 1,5 szklanki już zmielonych
płatków
-1 łyżka
kakao
-3 kostki
gorzkiej czekolady
-łyżka kremu
miodowego/ syropu klonowego/ miodu
-łyżka
wiórków kokosowych
-¾ szklanki
mleka zmiksowanego z bananem
- starta
skórka z połowy pomarańczy
Do
przygotowania naszego ciasta potrzebne będą dwie miski. W jednej z nich
przygotowujemy suche składniki, mianowicie mąkę, kakao, wiórki kokosowe, startą
skórkę pomarańczy, kawałki gorzkiej czekolady. Natomiast w drugiej znajdą się
mokre składniki, takie jak mleko bananowe, czyli zmiksowane mleko z bananem
(może być też rozgnieciony banan i mleko) i syrop/ miód lub krem miodowy. Mokre
składniki wlewamy do suchych i wszystko mieszamy. Pieczemy około 15 minut w 180
stopniach, w naczyniu o wymiarach 17x17 lub mniejszym, wtedy ciacho będzie
trochę wyższe.
Ptasie
mleczko
-1 jogurt
naturalny
- szklanka
mleka
- około 2
czubate łyżki wiórków kokosowych
- łyżka
miodu
- żelatyna
Wiórki
kokosowe prażymy chwilę na patelni, do momentu uzyskania złotego koloru,
następnie dodajemy do jogurtu wymieszanego z mlekiem i miodem. Dodajemy
ostygniętą żelatynę przygotowaną według instrukcji z opakowania. Rozlewamy do
miseczek i wkładamy do lodówki na kilka godzin, aż dobrze stężeje.
Najlepiej
podawać z owocami lub własnym sosem z owoców/ konfiturą.
A gdy na dworze zrobi się
trochę cieplej, warto przygotować coś na ochłodę
Lody
jagodowe
Składniki na 2-3 gałki:
-borówki/jagody - 100g
-jogurt naturalny-180g
-miód-łyżeczka
-skórka z cytryny- łyżeczka
Borówki lub jagody myjemy i odrywamy gałązki, jeśli takowe są :) Wrzucamy do blendera, dolewamy jogurt, dodajemy miód i skórkę cytrynową. Całość dokładnie miksujemy. Przekładamy do niskiego, prostokątnego pojemnika (u mnie z plastiku, nadający się do zamrażania) i wkładamy do zamrażarki. Mieszamy co jakiś czas, aż lody zamarzną - około godziny :)
-borówki/jagody - 100g
-jogurt naturalny-180g
-miód-łyżeczka
-skórka z cytryny- łyżeczka
Borówki lub jagody myjemy i odrywamy gałązki, jeśli takowe są :) Wrzucamy do blendera, dolewamy jogurt, dodajemy miód i skórkę cytrynową. Całość dokładnie miksujemy. Przekładamy do niskiego, prostokątnego pojemnika (u mnie z plastiku, nadający się do zamrażania) i wkładamy do zamrażarki. Mieszamy co jakiś czas, aż lody zamarzną - około godziny :)
Koktajl
owocowy w dwie minuty
Składniki:
- wybrane owoce – banan, truskawki, borówki
- mały jogurt naturalny
- pół szklanki mleka
- łyżeczka miodu
Wszystkie składniki miksujemy ze sobą do momentu
uzyskania gładkiej konsystencji. Na przygotowanie tej przekąski nie potrzeba
więcej niż 2 minuty.